KUČERA, M. Měřič krevního tlaku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

Student Bc. Michal Kučera vypracoval diplomovou práci na téma „Měřič krevního tlaku“. Hlavním cílem diplomanta bylo navrhnout a realizovat zařízení umožňující měření tlaku nepřímou metodou pomoci vyhodnocení Korotkových zvuků. Práce je mimo úvod a závěr rozdělena na dvě kapitoly, z čehož jedna se na dvanácti stranách věnuje teoretickému rozboru a druhá na čtyřiceti třech stranách popisuje samotný návrh a realizaci zařízení. Po formální stránce práce působí rozpracovaným dojmem, a to převážně z pohledu formátování textu, kvality obrázků, schémat a číslování stránek. Převážně ke konci práce je patrné i nedodržení číslování obrázků. Přílohu práce tvoří kolekce souborů, která obsahuje podklady ze simulací a návrh DPS. Student realizoval návrh zařízení, ale jak sám píše v závěru, v době odevzdání textové části diplomové práce, nebylo ještě zařízení plně funkční. Zde je potřeba, aby komise posoudila aktuální stav DP. Během zimního semestru student pravidelně konzultoval a přistupoval k řešení aktivně, ale po zhoršení epidemiologické situace v ČR již student pracoval pouze samostatně. Práce splňuje náležitosti kladené na tento typ prací z hlediska rozsahu a zvolené řešení lze považovat za přínosné.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Musil, Vladislav

Student Michal Kučera se ve své diplomové práci zabývá návrhem měřiče krevního tlaku na principu detekce Korotkových pulzů. Zadání práce pochází v ústavu biomedicínského inženýrství. Práce je rozdělena do tří kapitol a závěru. Student se podle zadání zaměřil na rozbor metod měření krevního tlaku, zadání práce bylo rozsáhlé a náročné na samostatnou činnost studenta. Uchazeč vyšel z existujících informací literatuře a navrhl požadované elektrické a mechanické části měřiče. Délka práce je přiměřená (78 stran a přílohy na CD). Citované zdroje se týkají tématu a jsou v dostatečném počtu (36 položek) pro diplomovou práci. Zadání práce je splněno jen částečně, v době odevzdání práce nebyl měřič ještě věcně realizován a odzkoušen. Těžiště práce je ve vlastním návrhu potřebných obvodů a v počítačové simulaci jejich vlastností. Graficky i obsahově je diplomová práce na průměrné úrovni, v detailech bohužel nacházíme mnoho nedůsledností. Především vadí příliš stručný způsob popisu a vyjadřování a slangový slovník. Kvalita výkladu klesá směrem ke konci zprávy, což ukazuje na nedostatek času při zpracování, včetně neodstraněných gramatických chyb. Jako příklad bych uvedl nezarovnaný text na pravé straně, nepřekreslené obrázky citované z literatury, shoda podmětu s přísudkem, odkazy na obrázky a tabulky jsou v nominativu, používání desetinné tečky a některé další. Obvodovému návrhu bych vytknul, že volí jednotlivé typy součástek bez diskuse o možných variantách. Předpokládám, že diplomant tento výběr provedl, jen jej nepopsal v textu. Po celkovém zhodnocení konstatuji, že předložená práce i přes uvedené výhrady splňuje požadavky kladené na diplomovou práci, především z hlediska samostatnosti práce a použitelnosti výsledků, a proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji klasifikaci dostatečně / 55 bodů. Žádám, aby uchazeč při obhajobě předložil aktuální stav realizovaného měřiče.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 126963