FOJTÍKOVÁ, M. Návrh rychloběžné vodní turbíny s tvarovanou náběžnou hranou lopatky oběžného kola [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Rudolf, Pavel

Diplomantka se zabývá vlivem tvarování náběžné hrany lopatky rychloběžné vodní turbíny na její vztlakovou a odporovou charakteristiku. Na úvod prezentuje velmi pěknou bionickou rešerši shrnující dosavadní poznatky o použití „vlnité“ náběžné hrany u aerodynamických strojů. Jádro práce je věnováno výpočtové simulaci pro analýzu parametrů vlnitosti (amplituda, vlnová délka) na součinitele vztlaku a odporu hydraulického profilu v lopatkové mříži. Výsledky ukazují na pozitivní vliv vlnitosti v oblasti záporných úhlů náběhu. Diplomantka však mohla tyto důležité závěry lépe a podrobněji analyzovat. Grafy 27-29 by jistě šly udělat přehledněji, v obrázku 30 chybí nejlepší lopatka „K“. Barevné obrázky kontur proudových veličin nejsou téměř komentovány. V budoucnu bude nutné provést verifikaci na skutečném oběžném kole. Tento krok však již přesahoval vytčené zadání. Přes tyto výhrady jsou získané výsledky velmi cenné z hlediska dalšího vývoje rychloběžných turbín. DP doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Haluza, Miloslav

Diplomová práce se zabývá vlivem tvarování náběžné hrany oběžné lopatky rychloběžné vírové turbiny.Je rozdělena do deseti základních kapitol, hlavní myšlenka tvarování náběžné hrany oběžné lopatky je dána přírodou - ploutvemi mořského savce keporkaka. Charakteristiky profilu s tvarovanou náběžnou hranou byly získány pomocí programu numerického modelování proudění kapaliny v programu CFD Fluent. Práce je doplněna množstvím grafických příloh jako výstupů z numerického modelování. Dochází k jasne formulovaným závěrům, jak se chová profil s tvarovanou vstupní hranou oproti profilu s hladkou hranou a co je toho příčinou. Chyby, které bych vytknul, jsou následující : - Grafické znázornění statického tlaku v okolí profilu lopatky (str. 48-55)-jedná se o téměř shodné obrázky, měly by se spíše zaměřit detailněji na oblast náběžné hrany, ne takto na celek. - v práci není uveden seznam základních použitých označení s rozměry veličin - na str.14 je konstatováno, že mezi výhody vírové turbiny patří vysoké otáčky. Mělo by být řečeno správně vysoké specifické otáčky. - na str.15 je používáno pro veličinu Cu označení obvodová složka rychlosti. Správně by mělo být uvedeno ovodová složka absolutní rychlosti - na obr. 30 str.36 chybí profil K, i když je v práci vyhodnocen jako jeden z nejvíce zajímavých, co se proudění týká. Výsledky jsou uvedeny pouze číselně v tab.8 na stejné straně. - obrázek č. 18 se vztahuje k přepočtu součinitele odporu a vztlaku. To by mělo být respektováno v označení a ne používáno označení jiné v obrázku, a ještě bez vysvětlení použitých označení. Přes uvedené nedostatky práce splňuje zadání, diplomantka se jen mohla trochu více věnovat poněkud přesnějšímu zpracování tématu. Práce je sama o sobě zajímavá a věnuje se novému tématu ve vývoji profilování lopatek rychloběžné vodní turbiny. Doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 64401