SOBOTKOVÁ, M. Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Předložená diplomová práce Bc. Markéty Sobotkové je zaměřena na nutriční a mikrobiologickou charakterizaci sójového sýru tempech ve srovnání s klasickými sójovými boby. Výrobky tohoto typu jsou stále víc se rozšiřující skupinou potravin na současném trhu, především jako součást vegetariánské a veganské stravy, nebo také součást asijské kuchyně. Součástí práce je přehledná literární rešerše zabývající se charakteristikou sójových výrobků a účinných látek v nich obsažených, popisem vybraných nutričních parametrů a postupů jejich stanovení, možnostmi analýzy mikrobiálního složení výrobků pomocí různých molekulárních metod. V rámci řešení praktické části práce byly stanoveny nutriční parametry ve vzorcích tempehu v porovnání s klasickými sójovými boby a současně izolována DNA z komplexní matrice tempehu s následnou identifikací obsažených mikroorganismů. Na závěr studentka zhodnotila vliv fermentace sójových bobů jako přidanou výživovou hodnotu konzumace sýrů tempeh. V průběhu řešení celé diplomové práce projevovala studentka Sobotková vysoké nasazení k provádění laboratorních experimentů. Prokázala orientaci v dané oblasti, schopnost práce s odbornou literaturou. Oceňuji samostatnost při jednotlivých měřeních, následném vyhodnocení získaných dat, jejich interpretaci v diskuzi. Studentka věnovala práci dostatek času, což se odrazilo na množství provedených experimentů, i na celkových výsledcích práce. Veškeré dílčí cíle práce byly splněny. Vzhledem k uvedeným skutečnostem hodnotím práci známkou výborný (A) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Posluchačka Bc. Markéta Sobotková se ve své diplomové práci věnuje charakterizaci tempehu, a to jak po stránce mikrobiologické, tak i nutriční. K dosažení vytčených cílů použila široké spektrum metod, molekulárně biologických i instrumentálních analytických. Identifikovala přítomné mikroorganizmy a veškeré analyzované nutriční parametry tempehu srovnala s týmiž, které stanovila v sójových bobech – výchozí surovině pro výrobu tohoto vegetariánského sýru. Teoretická část práce je přehledně a stručně sepsána zhruba na 15 stranách. Obsahuje všechny informace potřebné pro pochopení a zpracování zadaného úkolu. Autorka ji sepsala na základě studia 51 informačních zdrojů. Experimentální část zahrnuje na diplomovou práci obrovské množství experimentů a ještě navíc ze 2 diametrálně odlišných oblastí: z mikrobiologie a z analýzy potravin. Všechny experimenty jsou dobře popsány, aby se daly bez potíží reprodukovat. Přes 20 stran textu je věnováno výsledkům a diskusi. Surová data autorka zpracovala pečlivě a doplnila je přehlednými grafy, v mikrobiologické části pak fotografiemi a tabulkami. Každou položku ve výsledcích důsledně oddiskutovala. Závěry jsou formulovány správně a shrnují, opět přehledně, podstatné výsledky celé obsáhlé práce. I po stránce formální a formulační je předložený text diplomové práce na vysoké úrovni. Předloženou diplomovou práci Bc. Markéty Sobotkové jednoznačně doporučuji k obhajobě. Tuto práci nemohu hodnotit jinou známkou než VÝBORNĚ – A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 103736