KOUBEK, M. Srovnání aromatického profilu ovocných destilátů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení aromatických látek v ovocných destilátech. V teoretické části je, na základě provedené literární rešerše, popsána technologie výroby od surovin až po konečný produkt. Dále jsou charakterizovány aromaticky aktivní látky a možnosti jejich stanovení. Podstatou experimentální části práce je srovnání aromatického profilu několika vybraných vzorků ovocných destilátů z různých druhů ovoce, konkrétně slivovice, meruňkovice, jablkovice, hruškovice, mirabelkovice, třešňovice, aroniovice a oskerušovice, různého původu, získaných od českých i slovenských soukromých pěstitelů. Pro identifikaci těkavých aromatických látek ve vzorcích byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (SPME-GC-MS). Student projevoval o danou problematiku velký zájem, téma práce vychází z jeho vlastní iniciativy, sám si obstaral potřebné vzorky. V průběhu práce byl zcela samostatný, plánoval si experimenty a organizoval práci, bez problémů zvládl práci s instrumentální technikou. Pracoval systematicky a svědomitě, prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientoval v příslušné problematice. Velmi účinně využíval teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinoval se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je jednoduchý ucelený experiment s výsledky zajímavými především pro praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Veselá, Mária

Diplomová práce Bc. Miroslava Koubka je zaměřena na srovnání aromatických látek v ovocných destilátech. Teoretická část je zpracována výstižně, v experimentální části jsou v tabulce popsány použité vzorky, jejich způsob přípravy k analýze a podmínky na stanovení aromatických látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Výsledky zahrnují zastoupení jednotlivých aromatických látek v destilátech a jejich vzájemné srovnání. Dosažené výsledky jsou shrnuty do tabulek a grafů. Z typografického hlediska by bylo vhodné sjednotit význam barev v koláčových vzorcích, uvést osu y v sloupcových grafech a chemické rovnice psát rovným řezem písma (jiný způsob není dovolený). Závěry bakalářské práce konstatují, kolik bylo identifikovaných těkavých látek, jaké sloučeniny byly přítomné ve všech vzorcích, a že 16 identifikovaných sloučenin se shodovalo s údaji z dostupné literatury.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107890