NOWAK, D. Koexistence komunikačních systémů v pásmu ISM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Prokopec, Jan

Předložená bakalářská práce na téma Koexistence komunikačních systémů v pásmu ISM splňuje požadavky pro obhajobu. Student rozebral vlastnosti fyzických vrstev standardů pracujících v tomto nelicencovaném frekvenčním pásmu a vytvořil, případně modifikoval modely těchto standardů. Provedené simulace jsou ověřeny měřením podle zadání práce, pouze schází více výsledků simulací systémů včetně implementovaných algoritmů pro koexistenci. Aktivita studenta během řešení projektu byla dobrá. Formální práce je na odpovídající úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kejík, Petr

Teoretická část bakalářské práce obsahuje popis zpracování signálů v systémech Wi-Fi, Bluetooth a ZigBee a dále se zabývá metodami pro jejich koexistenci. V prostředí Simulink byl vytvořen model všech tří systémů a bylo simulováno překrývání jejich signálů ve spektru. Vytvořený program byl doplněn o mechanismus, zaručující vhodný výběr použitých kmitočtů pro jednotlivé systémy aby nedocházelo k interferencím. Student také provedl měření pro Wi-Fi a Bluetooth, při kterém sledoval vliv velikosti vysílaných výkonů a vzájemného rušení na přenosové rychlosti obou standardů. Zadání práce považuji za splněné. Po formální a obsahové stránce lze vytknout občasné věcné i gramatické chyby v textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 22302