RAFAJA, H. Monitorování procesu FDM tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Zatočilová, Aneta

Student na základě rešerše navrhl a realizoval tři nezávislé moduly pro automatickou kontrolu vybraných chyb 3D tisku metodou FDM. Návrh monitorovacích modulů vyžaduje pochopení a řešení řady dílčích problémů. Jmenuji například volbu vhodných komponent a senzorů s ohledem na cenu, řízení senzorů, komunikaci řídících karet, programování dílčích G-kódů, zapojení komponent a hardwarovou implementaci, a nakonec provedení vhodných testů. Student realizoval modul s enkodérem, který řeší přeskakování tiskové hlavy. Tato vada tisku vede prakticky ve všech případech k výrobě zmetkového dílu. Dále modul s vibračním senzorem, který řeší včasnou identifikaci ucpané trysky, což je jedna z nejběžnějších poruch u domácích 3D tiskáren. A modul s laserem umožňuje identifikovat tisk degradovaný deformací, rozměrovou nepřesností, nebo tvarovými defekty. V oblasti realizace oceňuji studentovu samostatnost a schopnost řešit problémy (včetně komunikace s technickou podporou apod.). Největší slabinou studenta byla celkově práce s textem – zejména problémy s logickým uspořádáním. V textu se nacházelo mnoho gramatických chyb a překlepů, stylistika byla na špatné úrovni. Četné konzultace a úpravy textu vedly k poměrně výraznému zlepšení, i když odevzdaná práce stále obsahuje překlepy a chyby v textu. V některých odstavcích se navíc zbytečně opakují již dříve sdělené informace. Na základě kontrastu mezi kvalitní praktickou prací a zmíněnými problémy v textovém zpracování volím hodnocení ze středu škály – C a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Čížek, Petr

Práce nabízí konstrukční řešení technických doplňku 3D tiskárny typu FDM umožňující monitorování tiskových chyb v průběhu procesu. Účelem těchto doplňků má být redukce zmetkovosti a tiskového času. Práce je zpracovaná velmi metodicky v jednotlivých logických krocích. Vychází z analýzy tiskových chyb, pokračuje fázemi koncepce, konstrukce, výroby modulů a jejich validace. Nakonec je vyčíslena cena jednotlivých modulů a účinnost detekce poruch. Zadání diplomové práce bylo tímto splněno. Jednotlivé fáze jsou však řešeny spíše verbálně bez měřitelných postupu a mnohdy bez užití inženýrských nástrojů. Pro instalaci akcelerometru by bylo dobré provést modální analýzu nebo nějaké měření, instalace krokového motoru na nivelaci základové desky by si zasloužila výkres, a podobně. Ze závěru práce pak jasně nevyplývá doporučení pro aplikaci jednotlivých modulů třeba s ohledem na závažnost jednotlivých tiskových chyb. Hlavním přínosem práce tak zůstává především doporučení zapojení měřících karet pro jednotlivé okruhy. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 113148