JOJA, M. Studenti sobě - Studentské centrum Poříčí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Foretník, Jan

Student zvolil jednoduchý koncept, který ale zajímavým způsobem vytváří veřejné a soukromé prostory. Provozní řešení odpovídá zvolenému konceptu, byť bylo bohužel svázené zadaným stavebním programem. Projektu by pomohlo přesvědčivější zpracování architektonického řešení, především zákresů do fotografií. Dokumentace je přehledná a úplná. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Student pracoval soustavně a systematicky, účastnil se pravidelně konzultací.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Jura, Pavel

Práce odpovídá bakalářskému stupni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Návrh jednoduchým, avšak účinným způsobem využívá stavební parcelu a definuje městský prostor na nároží. Tento prostor však dále urbanisticky neřeší, pouze formálním umístěním zeleně.
Architektonické řešení B Objemové řešení stavby definuje několik objemů o různé výšce, které poměrně zdařile navazují na nižší zástavbu v ulici Vídeňské. Navrhovaný objem do ulice Táborského neodpovídá zcela hmotě hotelu Austerlitz, což ale upravuje větší hmota v druhém plánu i detailní řešení stávajícího hotelu s okny do sousední parcely. Dispoziční řešení je přehledné a jasné, důsledně využívá osvětlených fasád objektu. Umístění vertikálních komunikací je racionální, včetně navazujících rozšířených částí chodeb. Poměrně strohý okenní rastr fasády odpovídá funkčnímu využití, avšak grafické zpracování je příliš schematické, bez členění oken. Naproti tomu barevné řešení fasád se jeví až příliš laciným akcentem na celkově racionální a přiměřené stavbě.
Provozní řešení B Provozní řešení je přehledné, logicky umistˇuje jednotlivé provozy po výšce stavby. Umístění menzy směrem do ulice Vídeňské je však diskutabilní, zejména vzhledem ke zvolenému konceptu: jídelna studentů je orientována do dopravního prostoru hlučné městské třídy, zatímco získaný prostor nárožní piazetty se vzrostlou zelení je využitý – mimojiné – pro přístup k odpadkům a skladu kol. Orientace menzy tak bohužel nevyužívá potenciálu projektu. Diskutabilní je navržení parkovacího zakladače
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení je zřejmé, založené na obvyklých principech a technologiích. Rozpon nosné konstrukce v prostoru menzy cca 9m je pravděpodobně již mimo ekonomicky výhodná řešení. Obklad fasády z probarveného betonu, kontaktně zavěšeného na tepelnou izolaci je možný, avšak pravděpodobně neekonomický pro studentské bydlení a rizikový s ohledem na kondenzaci par v konstrukci a možné poruchy. V detailu konstrukce není navržena tepelná izolace mezi pravděpodobně nevytápěným prostorem zakladače a nadzemním podlažím.
Formální úroveň B Formální úroveň odpovídá bakalářské práci, grafické provední fasád a zákresů do fotografie však nepřispívá k lepšímu hodnocení práce.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 39645