KÓŇA, M. Aerodynamický návrh transsonického bezpilotního kluzáku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Zikmund, Pavel

Diplomová práce Mariána Kóni je zaměřena na geometrický návrh transsonického bezpilotního kluzáku a odhad jeho poláry. Práce má 122 stran včetně příloh a je přehledně členěna do 16 kapitol. První část práce obsahuje teoretický úvod do transsonické aerodynamiky, charakteristiku bezpilotního letounu a jeho návrhového režimu letu. Další část práce je věnována návrhu bezpilotního prostředku a úpravě geometrie aby splňovala Whitcombovu podmínku pravidla ploch. Při návrhu bylo využito softwarů CATIA a Matlab. Druhá stěžejní část práce spočívá v odhadu analytické poláry letounu a analýze schopnosti letounu plachtit v koncovém víru dopravního letounu. Grafická i jazyková úroveň práce je velmi dobrá. Přesto lze vytknout pár nedostatků. Oboustranně vytištěná diplomové práce by byla přehlednější a snáz čitelnější. V kapitole 7 je docela zbytečně uvedený vývojový diagram pro popis iteračního postupu. V tomto případě by krátký popis několika větami byl srozumitelnější než uvedený diagram. Odhad aerodynamické poláry byl proveden velmi pečlivě, ale i tak se tam vloudila chyba. Na straně 72 je v obrázku 12.10 chybně odečtena hodnota pro supersonický režim místo subsonického. Vlnový odpor křídla pak vychází velmi vysoký. To se projevilo i ve výsledné klouzavosti letounu. I přes tyto nedostatky má práce vysokou úroveň a splnila zadání. Její výsledky poslouží jako reference pro další publikaci vedoucího práce. Diplomovou práci hodnotím velmi dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pejchar, Jan

Předložená diplomová práce se zabývá aerodynamickým návrhem transsonického bezpilotního kluzáku. Práce je logicky členěna a obsahuje jak teoretický úvod do transsonické aerodynamiky, tak výpočetní část zaměřenou na odhad analytické poláry letounu a analýzu schopnosti letounu plachtit v koncovém víru dopravního letounu. Výpočty jsou provedeny důsledně, pouze u stanovení vlnového odporu je proveden špatný odečet z grafu 12.10 na straně 72. Po jazykové i grafické stránce je práce na dobré úrovni, lze pouze vytknout jazykovou nekonzistentnost ilustrací a samotného textu práce. Diplomová práce byla zpracována na dobré úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83689