BRÁZDA, D. Šíření vln na homogenním vedení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Friedl, Martin

Student Brázda Daniel ve své práci navrhl nové rozložení laboratorní úlohy „Šíření vln na homogenním vedení“ do předmětu Elektrotechnika 2. Problematika se věnuje názorné ukázce rozložení napětí na koaxiálním vedení, měření poměru stojatých vln a kmitočtové závislosti vstupní impedance pahýlu. Důraz byl kladen na zhotovení přehledné a intuitivní laboratorní úlohy, která ozřejmí popisovanou problematiku mezi studenty. Student zvolil vhodnou koncepci přípravku, která původní zastaralou a problematickou konstrukci původní úlohy převyšuje hned v několika ohledech. V závěru práce je funkčnost přípravku prokázána měřením. Požadavky zadání splnil student v plném rozsahu, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Předložená práce je sepsána pečlivě a přehledně. Zhotovený přípravek bude vítanou inovací v předmětu Elektrotechnika 2.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Steinbauer, Miloslav

Cílem práce byl návrh inovované laboratorní úlohy pro předmět Elektrotechnika 2 (BEL2), vyučovaný na UTEE. Smyslel této úlohy je ukázat vliv zatěžovací impedance na odraz vlny na homogenním vedení a změřit rozložení vlny podél vedení. Předložená práce má 36 stran plus přílohy, je rozdělena do celkem 5 kapitol. V první kapitole se student věnuje základnímu popisu vln ve volném prostředí a na vedení. V dalších kapitolách se zabývá návrhem a následně i realizací inovované laboratorní úlohy. Práce je psána strukturovaně a je doplněna množstvím obrázků a fotografií. Po formální stránce obsahuje několik pravopisných chyb a stylistických nedostatků. V úvodní teoretické kapitole je několik nepřesností, např. vztah (3) platí jen pro vakuum. Dále v kap. 1.2 je podle textu předpokládáno obecně vodivé prostředí (s parametry mí, epsilon, gama), ovšem rovnice (20), (24) jsou pro gama=0, tedy nevodivé prostředí, jak ostatně ukazuje vlnové číslo (28), kde je gama položeno rovno 0. Je však třeba poznamenat, že uvedená teoretická problematika přesahuje rámec zadání práce. Samotný návrh konstrukce laboratorního pracoviště je detailně popisován a zdokumentován. V poslední kapitole je uvedeno srovnání dosažených výsledků nového a původního laboratorního pracoviště. Rovněž z pedagogického hlediska se navržené pracoviště zdá být plně vyhovující; zadání proto považuji za zcela splněné a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
93

eVSKP id 95075