STRAKA, D. Návrh výrobní technologie desky upínače pásové pily [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemčík, Oskar

Autor navrhl výrobní technologii součásti pásové pily. V úvodní části provedl krátkou rešerši pásových pil a popis vyráběné součásti z hlediska provedení a funkce. Zvolil polotovar a navrhl postup výroby. Z praktického hlediska nepovažuji za vhodné popisovat obecně známě fakta a základní metody obrábění (jako sousledné a nesousledníé frézování). Rovněž si nejsem jistý vhodnosti uvádění teorie výpočtu velikosti řezných sil při vrtání. V praktické části autor navrh dvě varianty výroby, jednu na konvenčích strojích a druhou s využitím CNC zařízení. V práci není příliš patrné pro jak velké množství součástí je technologie navrhována, nejsou zde dávkové časy. Přesto že autor řeší například cenu nářadí. V technickém zhodnocení bych čekal spíše porovnání výsledných vlastností výrobku, než ceny. Bylo by vhodné provést zefektivnění výroby a návrhnou výrobu v dávkách. Autor v zásadě splnil zadání a práci proto doporučuji k obhaobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Kalivoda, Milan

Magisterská práce působí viditelně odborným přístupem ke zpracování tématu i zájmem o věc, odpovídajícím stavu techniky v současné době. Teoretické kapitoly mají problematiku zachycenou ve standardní podobě, což je v pořádku, grafické objekty mohly být v lepší kvalitě. Autorem zvolenou součást k jeho osobitému řešení vidím jako středně složitou až jednodušší, vztaženo k možnostem zmíněného stavu techniky, přičemž materiál součásti lze zařadit mezi běžně používané. Mírné nedostatky jsou převážně v gramatice včetně terminologie (složené jednotky, nerezová ocel, třídicí čísla pracovišť, apod.), i když typografické zpracování má solidní úroveň i rozsah. Závěrečné zhodnocení předložených variant výroby vychází ze vstupních dat, která jsou jednak z odborného odhadu, jednak z normativních příruček obrábění a jednak z katalogových databází. Vše je začleněno do standardních rovnic a výpočty lze brát víceméně jako věrohodné. V těchto situacích má samozřejmě velký vliv prostředí konkrétní firmy. Výsledky se proto mohou lišit. Z celkového pohledu lze konstatovat, že autor solidně zvládnul CNC techniku současné doby, dokázal ji vedle univerzálních strojů využít a začlenit do ní své záměry.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 137196