POSPÍCHALOVÁ, A. Srovnání aromatického profilu kozího vs. kravského mléka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Tato práce je ucelený experiment, který se zabývá sledováním a porovnáním aromatického profilu kozího vs. kravského mléka. V teoretické části je, na základě provedené literární rešerše, popsána problematika kozího a kravského mléka, jejich složení a vlastnosti s důrazem na specifikaci rozdílů mezi nimi. V experimentální části bylo analyzováno celkem 21 vzorků mléka různého původu, vzorky pocházely přímo od různých chovatelů, případně byly zakoupeny v běžné tržní síti. Pro stanovení těkavých aromatických látek byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem; téma vychází z jejího popudu, dané problematice se věnovala už v rámci své bakalářské práce a z jejího celkového přístupu k práci bylo jasně patrné, že ji uvedená problematika velmi zajímá a baví, sama si obstarala potřebné vzorky. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci, bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené literatury. Celkovým výstupem je jednoduchý ucelený experiment s výsledky zajímavými především pro praxi.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
K čemu slouží poměr K/Na – uveden v tabulce č. 9. Při jaké teplotě mléka se provádí senzorické hodnocení vůně a chuti? V práci postrádám diskusi získaných výsledků s jinými autory, seznam literaury není napsán jednotně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 115028