MATYÁŠ, M. Stanovení ergosterolu v pivovarských surovinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Benešová, Karolína

Předložená bakalářská práce Martina Matyáše se zabývá stanovením obsahu ergosterolu v ječmeni a sladu. Ergosterol je specifický membránový lipid hub a jeho stanovování má velký význam při zjišťování houbové kontaminace potravinářských surovin. Některé druhy těchto hub (plísní) produkují sekundární metabolity, mykotoxiny, které mají velmi nebezpečné účinky na lidské zdraví. Student zpracoval velmi kvalitní literární rešerši zaměřenou na přítomnost ergosterolu v pivovarských surovinách i dalších potravinových matricích, možnosti jeho extrakce a metody stanovení. Čerpal většinou z recenzovaných publikací v anglickém jazyce, získané poznatky byl schopen utřídit a zasadit do souvislostí, například s výskytem mykotoxinů a gushingem piva. Práce je napsána bez chyb a zdroje jsou správně podle pravidel citovány. Na základě těchto poznatků byla potom realizována experimentální část práce, která byla časově velmi náročná. Zahrnovala extrakci ergosterolu z ječmene a sladu do 2 různých organických rozpouštěděl, modifikace extrakčního postupu a potom vlastní stanovení pomocí HPLC s UV detekcí. Při práci v laboratoři student prokázal velkou míru samostatnosti, pečlivosti a tvořivosti, velmi rychle zvládl samostatně i měření a vyhodnocování dat na kapalinovém chromatografu. Získané výsledky jsou velmi dobře a srozumitelně interpretovány a diskutovány, i když pro relativně malý soubor vzorků ani nemohou být jednoznačné. Je plánováno v práci pokračovat v rámci navazující diplomové práce. Z výše uvedených důvodů práci doporučuji k obhajobě a navrhuji st

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ing.Pavla Kožušníková, Ph.D.

Předložená bakalářská práce na téma "Stanovení ergosterolu v pivovarských surovinách" v plném rozsahu splňuje dané cíle práce. V teoretické části autor velmi přehledně uvádí informace o výskytu ergosterolu v ječmeni a ve sladu, cituje publikace zabývající se sledováním souvislosti obsahu ergosterolu s gushingem. Dále je zde vytvořen ucelený přehled extrakčních technik pro izolaci ergosterolu z biologických matric a metod jeho stanovení ve vzorku. Experimentální část obsahuje výsledky získané extrakcí ergosterolu dvěma různými organickými rozpouštědly. Oba postupy extrakce byly dále modifikovány. Získané výsledky jsou vždy logicky diskutovány. Pouze bych chtěla upozornit na neshodu uvedených výsledků v textu a v příslušné tabulce (viz str. 31, kap. 4.3.). Vhodným způsobem byla také optimalizována metoda stanovení ergosterolu pomocí kapalinové chromatografie s UV detekcí. Velmi dobrá separace píku ergosterolu je patrná při změně použité kolony. Bakalářskou práci studenta Martina Matyáše považuji za velmi dobrý základ pro navazující diplomovou práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 29142