SKÁCEL, M. Lokální navigace robotu pro vnější použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalud, Luděk

Diplomová práce navazovala na SE2. Hlavním cílem práce bylo navrhnout a prakticky realizovat systém pro lokalizaci jednoduchého školního robotu. Student dokázal samostatně nastudovat potřebné znalosti a seznámil se s problematikou navigace v robotice. Popisovaná práce byla skutečně realizována. Systém byl součástí mobilního robotu, který se úspěšně zúčastnil soutěže Robotour 2009. Student pracoval iniciativně a práci přiměřeně konzultoval. Práce prokazuje studentovy výborné schopnosti činnosti na zadaném úkolu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Veselý, Miloš

Úkolem studenta bylo navrhnout a realizovat systém lokální navigace robotu včetně elektroniky pro zpracování dat z připojených snímačů. Cílem bylo, aby byl robot schopen projet předem zadanou trasu pomocí GPS souřadnic. Řešení vyžadovalo znalosti použitých senzorů a jejich principu, dále znalost programování mikrokontrolérů a komunikační sběrnice I2C. Senzorické vybavení obsahuje ultrazvukové dálkoměry SRF08, laserový skeneru Hokuyo PB9-12 a elektronický kompas CMPS03 doplněný akcelerometrem ACC7260. Diplomová práce dosahuje dobré textové i grafické úrovně a prakticky neobsahuje překlepy. Text je pro přehlednost doplněn grafy a tabulkami. Polovina obrázků má anglické popisky a polovina české, některé nejsou citovány. Po odborné stránce nemám k práci výhrady, až na výpočet náklonu robotu (kap. 4.2, obrázek 17). Dle mě dostupných informací lze označit práci jako původní. Student projevil schopnost nastudovat zadanou problematiku a realizovat zadaný systém, což svědčí o jeho inženýrských schopnostech. Zadání bylo splněno a práci tak doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 30850