ŠEPTUN, R. Využití konfokální mikroskopie ke studiu změny fluorescence organického barviva v různém prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Čmiel, Vratislav

Součástí studentovy práce byla laboratorní měření, zpracování získaných dat, vypracování výsledků a jejich diskuse s návazností dalších, opakovaných experimentů. Student projevoval aktivitu, tématu se věnoval v dostatečné míře. Ve fázi provádění experimentů a vypracování průběžných výsledků však docházelo k prodlevám, nasnímaná a zpracovaná data jsou proto v práci obsažena pouze v průměrném rozsahu. Rozsah ale dostačuje ke splnění zadání práce. Student se laboratorní práci a zpracování výsledků věnoval zejména v pozdější fázi, kdy věnoval čas také konzultacím. Obecně pracoval samostatně. Rešerše představená v práci je na dobré úrovni, v dostatečném rozsahu. Je přehledná, kapitoly mají logickou stavbu a návaznost a tvoří dobrý teoretický podklad pro další, praktickou, část. Občas v této části můžeme najít neodborný způsob vyjadřování nebo příliš zjednodušené a netechnické formulování textu. Pro zpracování a analýzu dat bylo vytvořeno grafické uživatelské programové vybavení. Implementovaný algoritmus je systematický a efektivně řešený. Získané výstupy po zpracování nasnímaných dat jsou přehledně prezentovány a komentovány. Jako pozitivní hodnotím postup, kdy se student z části zabýval také prostorovou vizualizací detekovaných změn ve fluorescenčních parametrech. Po formální a jazykové stránce je práce v pořádku jen s menšími chybami.

Navrhovaná známka
C
Body
77

Posudek oponenta

Odstrčilík, Jan

Předložená bakalářská práce se zabývá tématem konfokální mikroskopie a hodnocením změn fluorescenčního barviva v závislosti na prostředí. Student v první části práce detailně popisuje principy konfokální mikroskopie a fluorescence. Další část práce je věnována popisu, přípravě a snímání zkoumaných vzorků. Dále je v práci vytvořeno jednoduché grafické uživatelské rozhraní, které umožňuje pseudobarvení nasnímaných obrazů a zobrazení emisního spektra pro účely hodnocení doby života fluorescence. Popis návrhu programu není příliš odborný. Místo použitých metod zpracování jsou zmiňovány funkce MATLABu, které se za jednotlivými algoritmy skrývají. Jako stěžejní část práce považuji vyhodnocení zkoumaných vzorků s ohledem na změnu parametrů fluorescence. Dosažená zjištění jsou v práci popsána. Diskuse výsledků však mohla být pravděpodobně o něco rozsáhlejší. Dle textu bylo hodnocení prováděno na 16 snímcích. Uvedené grafy ale prezentují výsledky vždy na jednom snímku. Výsledky pro ostatní snímky uvedeny nejsou. Zjištění, zda dochází ke změnám parametrů fluorescence v důsledku změny prostředí, mohlo být provedeno lépe, např. s využitím statistických metod. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni. Vedle občasných překlepů a gramatických chyb se vyskytují i některé závažnější nedostatky. Ne všechny obrázky jsou odkazovány v textu anebo jsou odkazovány špatně (např. odkaz na Obr. 24). Chybějící odkazy na obrázky potom přispívají ke zmatení čtenáře. Blokové diagramy na Obr. 15 a 16 nejsou dobře čitelné. Na závěr konstatuji, že i přes zmíněné výtky je zadání předložené bakalářské práce splněno. Student prokázal schopnost nastudovat si danou problematiku a získané znalosti prakticky uplatnit při vypracování bakalářského díla. Hodnocení: C/75 b.

Navrhovaná známka
C
Body
75

eVSKP id 84386