KRÁLOVÁ, P. Tvorba mléčných koprecipitátů pomocí přídavku kyseliny mléčné [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Předložená bakalářská práce měla za úkol popsat tvorbu mléčných koprepicitátů pomocí přídavku kyseliny mléčné. Tento úkol byl splněn, práce zahrnuje nejen popis vzniku koprepicitátů, ale i zcela logicky, srovnání různých způsobů srážení mléka. Autorka se v závěru práce věnuje praktickému použití kyselého srážení u některých vybraných produktů. Vzhledem k tomu, že tento technologický směr výroby se vyvíjí za "zavřenými dveřmi" a žádný z výrobců pro velký konkurenční tlak nezveřejňuje detaily svých technologických řešení, je tato práce zajímavým úvodem, shrnujícím možnosti chemického srážení mléka ve výrobcích pro lidskou výživu. Oceňuji poměrně vysokou grafickou úroveň práce, bez překlepů s malým počtem jazykových chyb. V některých případech citací je vidět snahu autorky o přesnost překladu na úkor české slovesnosti a stavby vět. Citace uváděné volně za sebou , v některých případech vytváří dojem nejednotnosti myšlenky textu. Nepovažuji toto za zásadní chybu, autorká má všechny předpoklady se v příští práci tomuto vyhnout. Celkově hodnotím práci jako výbornou - A. Dotazy nemám.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | |||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalářská práce se zabývá tvorbou mléčných koprecipitátů pomocí přídavku kyseliny mléčné. Jsou zde shrnuty postupy srážení mléka a možnosti jejich využití v potravinářské praxi a také jsou uvedeny postupy výroby několika typů sýrů. K práci mám hlavně formální připomínky. Text je poněkud nepřehledně členěn a obsahuje značné množství překlepů. Odkazy na literaturu nejsou číslovány vzestupně, začínají hned v prvním odstavci úvodu číslem 13, dále následuje odkaz 5, 24 atd. Bakalářskou práci Petry Králové doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou dobře/B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | |||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | |||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 2654