KUBÍNOVÁ, M. Studium těkavých látek čokolády v závislosti na geografickém původu kakaových bobů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce tvoří ucelenou studii, která se zabývá stanovením těkavých látek kakaových bobů a čokolád z nich vyrobených. Téma práce vzniklo na popud studentky, která měla o tuto problematiku velký zájem, podílela se na formulaci zadání a opatřila si vhodné vzorky. Studentka provedla vyčerpávající rešerši (o čemž svědčí i množství citovaných zdrojů) a výborným způsobem zpracovala teoretickou část práce, která se zabývá problematikou čokolády, jejího chemického složení, vlastností a technologie výroby, a dále kakaových bobů jako hlavní suroviny pro její výrobu. Hlavní pozornost je věnována vzniku, obsahu a možnostem stanovení aromaticky aktivních látek. V experimentální části byly analyzovány vzorky bobů/čokolád z různých oblastí (Tanzanie, Haiti, Ekvádoru, Madagaskaru a Peru), zároveň byly pro porovnání analyzovány vzorky čokolád z běžné tržní sítě. Hlavním cílem bylo posoudit rozdíly mezi vzorky v závislosti na geografickém původu kakaových bobů. Pro stanovení těkavých aromatických látek byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Studentka bez problémů zvládla práci v laboratoři s instrumentální technikou, kde prokázala velkou pečlivost a přesnost. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. Získané výsledky experimentů dokázala zpracovat a vyhodnotit, na základě statistického zpracování metodou PCA prokázala významné rozdíly ve složení těkavých látek kakaových bobů/čokolády v závislosti na geografickém původu. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá komplexní studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kovalčík, Adriána

Diplomová práca s názvom "Studium těkavých látek čokolády v závislosti na geografickém původu kakaových bobů" sa zaoberá chakakterizáciou zloženia kakaových bôbov z rôznych oblastí pôvodu z hľadiska obsahu prchavých látok. Diplomová práca je napísaná na 109 stranách a pozostáva klasicky z abstraktu, úvodu, teoretickej časti, experimentálnej časti, výsledkov a diskusie, záveru, príloh, zoznamu skratiek a zoznamu použitej literatúry (bolo použitých úctihodných 146 literárnych zdrojov). Vyzdvihla by som prehľadnosť a "kompetentnosť" teoretickej časti, ktorá je logická a obsahuje všetky relevantné informácie, ktoré čitateľ potrebuje, aby mal prehľad o skúmanej téme. Študentka postupne prechádza od zloženia kakaového bôbu, jeho kvalitatívneho delenia, chemického zloženia nefermentovaných kakaových bôbov, vývin prchavých látok počas rastu a postupnými fázami spracovania bôbov ako aj výrobou čokolád, ďalej prechádza opisom na klasifikáciu čokolády podľa legislatívy, technológiu výroby a chemické zloženie čokolády a končí kapitolou metód pre stanovenie prchavých látok v čokoláde. Informácie spracované v teoretickej časti či už v texte, tabuľkách ako aj na obrázkoch sú spracované a podané na vysokej úrovni. Čo sa týka experimentálne časti práce, mne sa veľmi páčil výber vzoriek, hlavne to, že sa analyzovali nielen čokolády, alej aj bôby, z ktorých boli čokolády vyrobené (teda tam, kde to bolo možné). Experimentálna časť bola napísaná detailne a prehľadne. Výsledky a diskusia je napísaná na 32 stranách, obsahuje 3 tabuľky a 21 grafov a ukazuje prehľad výsledkov ako aj kompetentné posúdenie a diskusiu výsledkov, pričom, tam, kde to bolo relevantné bola vhodne zahrnutá aj konfrontácia s publikáciami iných autorov. Vyzdvihla by som zahrnutie a použiie štatistiky do diskusie výsledkov. Záver je napísaný prehľadne podľa výsledkov. Záverom môžem konštatovať, že predložená diplomová práca bola napísaná na vysokej odbornej úrovni a bola radosť ju čítať, pretože nielenže podala ucelené teoretické informácie týkajúce sa témy, ale aj praktická časť práce bola popísaná a oddiskutovaná detailne, ale zároveň logicky, prehľadne a bez chýb, ponúkajúc jasné závery na základe vykonanej práce podľa zadaných cieľov, ktoré boli splnené v plnom rozsahu. Prácu hodnotím celkovo známkou výborne (A) a doporučujem k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124108