ŠIMONČIČOVÁ, M. Spektrální analýza chemického kódu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Veselý, Michal

Diplomová práce se zabývá studiem procesu mletí agregátů částic směsí práškových oxidů lantanoidů dispergované v dowanolu. Připravené disperze byly použité na přípravu tiskových formulací a tisk značek s chemickými kódy čitelnými XRF spektrometrií. Cílem bylo prostudovat proces mletí a ověřit spolehlivost čtení chemického kódu. Rešeršní část práce zpracovala na téma chemické značení výrobků nebo materiálů jako skryté ochranné prvky čitelné XRF spektroskopií. Prostudovala tak velký počet časopiseckých a patentových zdrojů. K vyhodnocování XRF spekter používala pokročilé funkce programu Origin. Pro hodnocení výsledků měření používala statistickou analýzu. Veškerá naměřená data zpracovávala samostatně a vyvodila z nich adekvátní závěry. Systematickou prací, důsledným zpracováním dat a statistickým hodnocením výsledků ověřila robustnost a spolehlivost připravených chemických kódů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Ďurovič, Michal

Předložená diplomová práce Bc. Moniky Šimončičové "Spektrální analýza chemického kódu" rozvijí předešlé diplomové práce vedené prof. Ing. Michalem Veselým, CSc., jejichž téma bylo ochrana dokumentů před zcizením či paděláním pomocí unikátních chemických kódů čitelnými rentgenfluorescenční analýzou. Je zaměřena na studium procesu mletí již dříve studovaných oxidů lantanoidů na jejich relativní intenzitu odezvy, přípravu směsí z těchto oxidů v různých poměrech, přípravu tiskových inkoustů a jejich nanesení tamponovým tiskem na dvě lignocelulosové podložky a jednu polyesterovou podložku. Kromě vlivu mletí oxidů lantanoidů, byla též ověřována spolehlivost "čtení" jednotlivých natištěných kódů a vliv přídavku up-konverzního prášku nezbytného pro určení umístění kódu na dokumentu na relativní intenzity jednotlivých oxidů v chemickém kódu. Hodnocená diplomová práce obsahuje veškeré náležité kapitoly, je napsána velmi pečlivě, přehledně a srozumitelně, bez chyb a překlepů. Snad jen některé převzaté obrázky mohly být kvalitnější (str. 17), případně pro čtenáře by bylo pohodlnější na obr. 30, 31, 33 nebo 34 popisovat o jaké emisní čáry, resp. jakých prvků se týkají. Upozorňuji, že kamenec (dodekahydrát síranu draselno-hlinitého) se nepoužíval jako plnivo, ale jako součást pryskyřičného klížení papíru ve hmotě (již od roku 1807), také se papír nebělí kyselinou chlorovodíkovou (str. 25). Velmi kvalitně a přehledně je zpracována teoretická část práce, která vycházi ze 68 převážně zahraničních pramenů, a oceňuji vyčerpávající kapitolu 2.6. Súčasný stav riešenej problematiky. Našla studentka při práci s literárními zdroji také zmínku nebo zmínky o možnosti značení dokumentů syntetickou DNA? Použité materiály, chemikálie, přístroje, postupy jsou dostatečně popsány v Experimentální části této diplomové práci. Rád bych však vyzdvihl statistické zpracování výsledků a především zařazení testování statistické významnosti rozdílu průměrů pomocí Studentova testu t, které by mělo být vlastně samozřejmostí u takovéhoto druhu výzkumu. A neměli bychom zapomínat také na testování odlehlosti výsledků (např. Grubbovým testem). V kapitole Výsledky a diskuse jsou získané výsledky prezentovány formou spekter, tabulek, sloupcových grafů a oživením je zařazení snímků ze SEM. Pozitivní je, že diplomantka získané výsledky pouze nepopisuje, ale snaží se nalézt vysvětlení a souvislosti. V kapitole Závěr je vše přehledně shrnuto. Protože tato práce svědčí i o kvalitách autorky, trochu mne mrzí, že právě v této kapitole nenaznačila jakým dalším směrem by se výzkum měl nebo mohl ubírat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131524