LAVIČKOVÁ, I. Mikrobiální profil modelových sýrů vybraného typu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Hlavním záměrem této diplomové práce bylo provést mikrobiologický rozbor modelového vzorku sýra pomocí molekulárně diagnostických metod. Sýry byly vyrobeny ve spolupráci se soukromým výrobcem, jako surovina bylo použito nepasterizované mléko v „bio“ kvalitě. Sýr je vyráběn inovativní technologií a je uvažován pro patentování a následné uvedení na český trh. Zájem spotřebitelů o tyto přírodní produkty stále stoupá, především kvůli minimálnímu obsahu nežádoucích kontaminujících látek, očekávanému zvýšenému obsahu některých živin a také výraznějším senzorickým vlastnostem. Na druhou stranu je potřeba věnovat zvýšenou pozornost právě mikrobiologickému složení takovýchto výrobků. Teoretická část práce je zpracována poměrně stručně, nicméně podává dostatečný náhled do dané problematiky. Podstatou experimentální části této práce byla aplikace molekulárních metod, konkrétně polymerázové řetězové reakce, pro identifikaci mikroorganismů ve vzorcích sýrů. Vzhledem k dostupnému materiálu a omezenému množství vzorků se v sýrech zatím podařilo prokázat některé bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus spp., Lactococcus spp.) a také kvasinky. Nebyly zde potvrzeny patogenní bakterie rodu Bacillus a Salmonella. Studentka prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, výborně se osvědčila při práci v laboratoři, bez problémů zvládla práci s instrumentální technikou, pracovala pečlivě a svědomitě. Její práci lze považovat za pilotní projekt, na který bude navazovat další podrobnější rozbor se zaměřením více na nežádoucí mikroorganismy především pro zaručení kvality a bezpečnosti výrobku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Veselá, Mária

Diplomová práce Mgr. Ivany Lavičkové, se zabývá popisem mikrobiálního profilu vybraného sýru. Práce je členěna dobře. V teoretické části je malá pozornost věnována mikrobiologické charakteristice sýrů a i zcela malá zmínka o postupu výroby sýrů chybí. Výrobní postup pro daný sýr mohl být alespoň popsán obecně. Místo toho práce obsahuje značné množství zajímavých informací o kefíru. Tyto informace se však k zadanému tématu diplomové práce vztahují jen okrajově. Diplomantka zvládla nastudovat problematiku především z cizojazyčných odborných článků, ale i z domácích zdrojů. Experimentální výsledky jsou dobře slovně popsané. Analýza přítomnosti daných mikroorganismů v modelových vzorcích sýrů byla provedena pomocí PCR a gelové elektroforézy. V kapitole diskuze výsledků vyhodnocuje přítomnou mikroflóru v kefírech. Ale jakou souvislost to má s analyzovanými vzorky není popsané ani diskutované. Závěrem diplomantka konstatuje, že byly identifikovány mikroorganismy jen v rámci rodu, jejichž přítomnost lze předpokládat v testovaných vzorcích sýrů. Druhové zastoupení nebylo provedeno. Celkově je diskuse stručná a chybí ji porovnání modelových vzorků sýrů s výrobky od jiných soukromých výrobců, popřípadě s literaturou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 91013