MÁCHA, P. Zhodnocení využitelnosti letiště Ostrava pro velkokapacitní letouny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Chlebek, Jiří

Cílem práce, bylo zhodnotit parametry letiště LKMT z hlediska využitelnosti velkorozměrovými letouny typu A-380/An-124 apod. Společně s těmito parametry bylo úkolem navrhnout potřebné úpravy pro zajištění takovéhoto provozu. Práce je rozvržena do několika částí, ve kterých diplomant popisuje legislativní rámec řešené problematiky, specifikuje možné typy letounů spadajících do dané kategorie, dále pak parametry a charakter letiště LKMT a nakonec návrh řešení nevyhovujících oblastí pro zamýšlený provoz. Práce je zpracována detailně a postihuje jednotlivé provozní oblasti týkající se realizace provozu velkokapacitních letadel na letišti LKMT. Jedinou závažnou výtku z hlediska struktury práce spatřuji v absenci jasného vymezení návrhu provozní směrnice, tak jak požaduje zadání. Diplomant se o formě naplnění tohoto cíle zmiňuje pouze v ůvodu práce, ale již jej blíže nespecifikuje v závěru práce, kde by toto bylo žádoucí. Proto doporučuji, aby naplnění tohoto bodu diplomant blíže specifikoval v rámci obhajoby diplomové práce. Z formálního hlediska bych diplomantovi vytknul používání ilustrací, grafů, schémat a tabulek značně proměnlivé kvality, což výrazně poškozuje celkový dojem z jinak dobré grafické a stylistické úrovně celé práce. Dále bych autorovi vytknul nejednotnost popisu jednotlivých grafů a schémat, kde se vyskytuje jak anglický tak český popis, eventuelně jejich kombinace. U některých schémat a grafů jsem postrádal uvedení zdroje. Rovněž v práci postrádám bližší určení významu barevného rozlišení posuzovaných parametrů v jednotlivých tabulkách kapitoly 5. V seznamu literatury postrádám zdroje, které přímo autor uvádí v práci (zejména v kap.2 zákon č.49/1997 Sb. a vyhlášky č.108/1997 Sb. a č.410/2006 Sb. Výše uvedené nedostatky tak bohužel snižují jinak velmi dobrou úroveň předkládané DP.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Holubec, Michal

Práce je řazena systematicky a logicky, autor vychází z předpisových požadavků, které konfrontuje se stávající situací na letišti Ostrava. Zabývá se všemi částmi problematiky – dráhovým systémem i systémem odbavovacích ploch jak z hlediska jejich geometrických parametrů (rozměry a vzdálenosti od překážek), tak z hlediska jejich únosnosti. Zahrnuto je i posouzení kapacity odbavovacích prostředků pro odbavení příslušných letadel a zhodnocení poskytované úrovně záchranné a požární služby.. Práce je bohatě vybavena grafickými přílohami, které jsou pro tento druh publikací nezbytné. Grafická úprava jako celek působí poněkud nevyváženě, styl a kvalita obrázků a tabulek se různí. Zpracování důležitých faktů, popř. z nich plynoucích závěrů je vhodně zpracováno do jednotlivých tabulek. Ovšem u těchto tabulek chybí dekódování barevného rozlišení prezentovaných faktů. Na práci je znát, že autor se důkladně seznámil jak s předpisovou základnou k tomuto tématu i s reálným prostředím letiště Ostrava. Závěry práce potvrzují zkušenosti a analýzy provedené provozovatelem letiště. Navrhované použití vozidla follow me je prakticky ověřeným prostředkem zvýšení bezpečnosti při pojíždění letadel nadstandardních rozměrů. Kapitola 6 již zbytečně opakuje závěry předešlých kapitol tam, kde jsou parametry vyhovující. Kapitolu 5.5.2 záchranná a požární služba by bylo vhodnější umístit pod letištní služby, neboť její poskytování vyplývá z předpisu L14 a nejde o součást odbavení letadel. Zásadním nedostatkem práce je absence návrhu provozní směrnice, jak bylo specifikováno zadání diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 37350