MOTÚZOVÁ, E. Vliv aromaticky aktivních látek na senzorickou kvalitu nečokoládových cukrovinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Tato práce je součástí studie, která se zabývá studiem senzorické kvality nečokoládových cukrovinek se zaměřením především na flavour a s ním související obsah aromaticky aktivních látek. V teoretické části je, na základě provedené literární rešerše, popsána problematika nečokoládových cukrovinek, jejich složení, vlastnosti a technologie výroby. Pro experimentální část práce byly vybrány kyselé želé cukrovinky s ovocnou příchutí, konkrétně žluté (citron), zelené (jablko), červené (jahoda) a oranžové (pomeranč), od pěti různých českých i zahraničních výrobců, zakoupené v běžné tržní síti. Pro identifikaci těkavých aromatických látek byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (SPME-GC-MS). Pro hodnocení senzorických vlastností (barva, textura, vůně, chuť (flavour) a celková přijatelnost) byly použity stupnice, profilový test (sladká, kyselá) a sledování časového doznívání intenzity chuti 30 s po polknutí. Vlastní senzorické hodnocení bylo provedeno studenty různých ročníků FCH VUT v Brně. Studentka projevovala o danou problematiku velký zájem; v průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou, připravovala si vzorky, organizovala průběh práce a správně vyhodnocovala získané výsledky. Provedla značné množství experimentů, pracovala systematicky a svědomitě; prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, které představují cenné východisko pro navazující experimenty zaměřené na možnou přítomnost alergenních aromatických látek ve vzorcích, pro něž byla v rámci této práce provedena kalibrace a ověření vybraných validačních parametrů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Pěkně zpracovaná diplomová práce. Zvolené téma navazuje a vhodně rozvíjí již řešenou problematiku na FCH VUT. Studentka provedla řadu experimentů, aby adekvátně naplnila stanovené cíle. Z formálního hlediska práce obsahuje jen minimum chyb či typografických nedostatků (zde však zmínim dělení tabulek na více stránek bez záhlaví, chybějící popisky os u některých grafů či neúplně uváděné citace).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 107891