ŠPROCHOVÁ, I. IFRS a česká účetní legislativa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Jakubcová, Marie

Diplomová práce je zaměřena na srovnání české účetní legislativy (ČÚL) s mezinárodními standardy finančního výkaznictví (IFRS). Autorka diplomové práce zvolila pro vymezení hlavních rozdílů ČÚL a IFRS vhodné metody. Přínosem práce je nejen tabulková komparace rozdílů, ale také zachycení některých z nich na reálných příkladech vybrané obchodní korporace (dále společnost). Z poskytnutých výkazů společnosti byla provedena stručná analýza její finanční situace. V interpretaci výsledků finanční analýzy lze zaznamenat odborné rezervy a nepřesnosti. Pozitivně lze hodnotit názorně provedené účetní úpravy transformace výkazů podle ČÚL na IFRS a tabulkové ilustrace převodových můstků použitých pro překlasifikaci účetních položek. Nedostatky lze zaznamenat při práci s literaturou. Diplomová práce je zpracována standardním způsobem a odpovídá požadavkům na takovou práci kladeným. Otázky: 1) Na str. 31 (tab. 2) uvádí autorka, že retrospektivní opravou chyby se rozumí to, že účetní závěrka sestavená za období, ve kterém chyba byla opravena, má pokud možno vypadat tak, jako kdyby chyba nikdy nenastala. Ať autorka vysvětlí. 2) Na str. 33 (odst. 1) autorka uvádí, že do vstupní ceny nevstupují náklady zbytečně vynaložené. O jaké náklady se jedná? 3) Na str. 36 (odst. 3) je uvedeno zrychlené odpisování (metoda DDB a SYD). O jaké metody se jedná? 4) Na str. 39 (odst. 2) autorka věnuje pozornost dvěma modelům následného ocenění. O jaké modely se jedná a kdy je vhodné který použít? 5) Jak autorka dospěla k závěru na str. 55 (odst. 5), že vypočtená hodnota doby obratu pohledávek nepředstavuje pozitivní výsledek a pro budoucí stabilitu podniku by se měla snižovat?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Dvořáková,, Veronika

Autorka na straně 27 uvádí, že výkazy sestavené dle české legislativy spolehlivě nezobrazují finanční pozici a výkonnost podniku, a to z důvodů infiltrace daňových požadavků na národní účetnictví. Přestože autorka zřejmě tuto myšlenku cituje, tak s ní nelze zcela souhlasit. Daňová a účetní legislativa stojí proti sobě a každá sleduje odlišné cíle. Účetnictví má zobrazovat věrný a poctivý obraz, kdežto daně sledují pouze fiskální hledisko. V České republice neexistuje daňové účetnictví.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82677