KURZOVÁ, P. Biotechnologická produkce PHA pomocí extremofilních mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Studentka Pavlína Kurzová se ve své bakalářské práci věnovala charakterizaci halofilní bakterie Halomonas salina jakožto potenciálního producenta PHA. Studentka splnila požadavky zadání své BP a všechny z nich vyplívající úkoly, nicméně přístup k práci a zájem o problematiku nelze hodnotit jako excelentní. Stejně tak při vypracování textové části své práce prokázala studentky jisté mezery jak v oblasti formulační, tak také co se týče pochopení, porozumění, zpracování a interpretace výsledků i formulace závěrů. Celkově si BP vyžádala větší než standardní množství zásahů a oprav jak od konzultantů tak i od vedoucího práce. Celkově tedy práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Studentka Pavlína Kurzová se ve své závěrečné práci zaměřila na biotechnologickou produkci PHA pomocí extremofilních organismů, především se zaměřila na optimalizaci produkce pomocí H. salina. V teoretické části byly podrobně vyjmenovány jednotlivé druhy extremofilů, PHA producentů a PHA aplikací. Tato část byla přehledně rozdělena, nicméně existovaly zde jisté faktické nesrovnalosti, např. fosfolipidová dvojvrstva jako obal granulí PHA, což není pravda. Uvítala bych kapitolu o moderním využití PCR právě při identifikaci PHA producentů. Co se týče typografické stránky, byly nalezeny chyby jak v interpunkci, zakončování řádků a nesprávném oddělování jednotek za číslem. Experimentální část je velmi dobře napsána, všechny postupy jsou srozumitelné. Lze vidět, že studentka odvedla velký kus práce při práci v laboratoři, příprava vzorků a provádění samotných měření nebyly jednoduché. Ve výsledcích měření a diskuzi občasně chybí podrobnější vysvětlení prezentovaných dat, popisky u grafů a tabulek nejsou správně podle typografických pravidel, v textu jsou opět chyby v interpunkci, nesprávném zakončování řádků, některé věty nedávají smysl. Práce ovšem splnila zadání, experimenty vedly k velmi zajímavým výsledkům a celkově věřím, že další navázání na tuto práci bude přínosem při práci s bakterií H. salina. Diskuze byla kompaktní, výsledky byly interpretovány jasně a srozumitelně, jen bych uvítala hlavně hypotézy studentky, proč jsou výsledky takové, jaké jsou. I přes typografické chyby je tato závěrečná práce na vysoké úrovni, zmíněné nedostatky nic neubírají na její kvalitě. Vidím tuto práci jako velmi dobrou, kterou doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm Velmi dobře (B).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 107864