PÁTEROVÁ, A. Obsah mléčných bakterií ve vybraných typech probiotických potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Cílem této práce bylo porovnat celkový obsah mléčných bakterií ve vybraných typech potravin. Záměrně byly vybrány výrobky, které deklarovaly na obalu probiotickou kulturu, u nichž lze očekávat příznivé působení na mikroflóru trávicího traktu a tím celkový pozitivní vliv na lidský organismus. Pro kultivaci mléčných bakterií byly vybrány dva typy selektivních živných medií, kultivace probíhala za aerobních i anaerobních podmínek. Výsledky byly orientačně porovnány s legislativou, jež udává minimální množství živých bakterií, které musí být ve výrobku přítomno. Diplomantka projevovala o danou problematiku velký zájem, na základě rešerše navrhla vhodnou metodiku stanovení. V průběhu práce byla velmi samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla práci v mikrobiologické laboratoři a všechny potřebné techniky, správně vyhodnocovala získané výsledky. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vránová, Dana

Studentka se věnovala aktuálnímu tématu probiotických potravin. Práce je na dobré úrovni s minimem překlepů, teoretická číst přehledně shrnuje poznatky týkající se bakterií mléčného kvašení se zaměřením na ty, které mají probiotické vlastnosti. Experimentální práce byla zaměřena na zhodnocení celkového obsahu mléčných bakterií přítomných ve vybraných produktech. V práci není nikde zmínka o datu spotřeby jednotlivých testovaných produktů, výsledky pak mohou být rozdílné právě proto, že byly testovány v různé době stáří produktu. Pokud se srovnávají výsledky graficky, bylo by vhodné, aby osy měly stejné měřítko, pak jsou vizuálmě patrné rozdíly. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím velmi dobře/B

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 24084