KOMÁREK, Š. Základní chemické parametry plodů několika odrůd višní [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrstka, Miroslav

V předložené bakalářské práci student stanovil klasickými metodami základní chemické parametry tří šlechtěných odrůd višní. Práce vznikla na základě požadavku Výzkumného ústavu ovocnářského v Holovousích, který dodal materiál pro analýzy. Svého úkolu se autor zhostil výborně. Pracoval samostatně, systematicky a pečlivě, problémy pravidelně řešil s vedoucím práce. Materiál byl dostatečně charakterizován ve všeobecné části i v úvodu experimentální části práce. Metody jsou popsány natolik podrobně, aby se daly reprodukovat. Závěry jsou přehledné a čtenář zde najde informaci o řešené problematice, materiálu, metodách i nejdůležitějších výsledcích. Brilantně je napsána diskuse, kde autor konfrontuje svoje výsledky s výsledky jiných autorů, přičemž cituje 13 publikací, případně uvádí, že pro danou odrůdu literární údaj chybí. Seznam literatury je napsán v souladu s příslušnou normou. Práce je napsána s minimem chyb, má logickou strukturu a vytříbený sloh.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce se zabývá stanovením základních chemických parametrů (titrační kyselost, celková a rozpustná sušina, formolové číslo, obsah popela, redukujících cukrů, celkového dusíku, kyseliny L-askorbové, celkových anthokyanů a fenolů) vybraných odrůd višní. Teoretická část vychází ze 36 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných odborných i populárně naučných knih a časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována přehledně, srozumitelně a tvoří kvalitní podklad pro provedení experimentů. Vytkla bych snad jen řazení citací, jež by mělo být podle pořadí, jak se objevují v textu. Experimentální část spočívala ve stanovení výše zmíněných charakteristik u tří vybraných odrůd (Köröšská, Pandy 6039, Šumadinka) višní. Pro stanovení byly použity klasické laboratorní metody, zavedené na FCH, musím ocenit velký kus práce odvedené při optimalizaci těchto metod pro aplikaci na vzorky ovoce. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány a prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a výborně diskutovány. Celkově velmi pěkná práce, občasné drobné překlepy a formální chyby významně nesnižují její kvalitu. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108146