POP, Z. Srovnání profilu mastných kyselin vybraných typů sýrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je pilotní částí projektu, který se bude zabývat komplexní charakterizací a srovnáním vybraných typů sýrů, které jsou/nejsou nositeli „Chráněného označení Evropské unie“. Pro tuto práci byly vybrány sýry s bílou plísní na povrchu, české i zahraniční provenience, vyrobené ze syrového příp. pasterovaného, kravského nebo kozího mléka. Podstatou této práce je charakterizace lipidů a stanovení obsahu mastných kyselin. V teoretické části jsou, na základě kvalitně provedené literární rešerše (o čemž svědčí i velké množství citovaných zdrojů), charakterizovány sýry s bílou plísní na povrchu, lipidy, lipolýza a metabolismus mastných kyselin v průběhu zrání sýrů. Zároveň jsou přehledně uvedeny možnosti jejich stanovení. Cílem experimentální části byla identifikace a kvantifikace volných a vázaných mastných kyselin ve vzorcích a jejich srovnání. Pro extrakci lipidů ze vzorků sýrů byla použita klasická extrakce směsí rozpouštědel; pro esterifikaci mastných kyselin metoda využívající jako katalyzátor methanolický roztok bortrifluoridu. Mastné kyseliny byly stanoveny plynovou chromatografií s plameno-ionizační detekcí. Student výborným způsobem zvládal práci v laboratoři. Metodika je z velké části založena na klasické laboratorní práci, kde prokázal velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost. Bez problémů zvládl i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byl zcela samostatný, plánoval si experimenty a organizoval práci. Pracoval systematicky a svědomitě, prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientoval v příslušné problematice. Velmi účinně využíval teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinoval se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, které představují cenné východisko pro další navazující experimenty.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Diviš, Pavel

Předložená práce se zabývá analýzou mastných kyselin v různých typech sýrů s bílou plísní na povrchu. Student při své práci splnil požadavky zadání diplomové práce. Práce je vyvážená z hlediska podílu teoretické a praktické části a kromě několika nevhodných formulací a drobných překlepů je sepsána čtivě a kvalitně. Grafická úroveň práce je velmi dobrá, stejně jako celkový dojem z práce. Student ve své práci správně cituje celkem 82 zdrojů, převážně zahraničních publikací v odborných časopisech. Poněkud nepraktické je číslování odkazů na literaturu (není postupné od začátku práce) a také uvádění citace v závorce za ukončenou větou (za interpunkčním znaménkem). Data získaná z provedených experimentů jsou přehledně zpracována v tabulkách a v grafech. Při porovnávání rozdílů mezi naměřeným souborem dat bych doporučoval použít alespoň základní metody statistické analýzy a vyvaroval bych se prostému konstatování že byl nalezen velmi významný rozdíl, nebo např. že rozdíly nebyly tak velké apod. Celkově lze však diskusi naměřených výsledků hodnotit kladně a se závěry práce lze souhlasit. Práce splňuje všechny požadavky kladené na VŠKP a proto práci doporučuji k obhajobě. Práci hodnotím celkově známkou A, tj. výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107889