BYRTUSOVÁ, D. Studium produkce beta-glukanů a dalších polysacharidů pomocí kvasinek a mikrořas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Ing. Dana Byrtusová je v současné době studentkou 4.ročníku doktorského studijního programu „Chemie a technologie potravin“, obor Potravinářská chemie, práci tedy předkládá k obhajobě v rámci řádné doby prezenčního studia. Studium zahájila ing. Byrtusová v roce 2016, v červenci 2020 předložila disertační práci na téma „Produkce beta-glukanů a dalších polysacharidů kvasinkami a mikrořasami“. Práce je vypracována v anglickém jazyce. Studentka řešila disertační práci v prezenční formě převážně v laboratořích ÚCHPBT FCH VUT v Brně, část experimentů byla provedena v zahraničí. V rámci doktorského studia byly realizovány všechny experimenty, doktorandka splnila veškeré předepsané zkoušky a v roce 2019 úspěšně složila státní doktorskou zkoušku. V průběhu studia absolvovala ing. Byrtusová několik dlouhodobých i krátkodobých tuzemských i zahraničních stáží. Ze zahraničních stáží je třeba uvést jednak 2-měsíční stáž na University of Huelva (Španělsko) zaměřenou na výzkum řas. Dále studentka opakovaně pracovala v laboratořích Norwegian University of Life Sciences (NMBU) v As (Norsko), kde se v průběhu celkem 8 měsíců věnovala využití moderních instrumentálních technik k analýze metabolismu biotechnologicky významných kvasinek. Na NMBU a FCH se též úspěšně podílela na řešení společného mezinárodního projektu „Lipofungi“ (2017-2019). V letech 2016 – 2019 byla zapojena rovněž v odborné skupině Biomateriály a Biotechnologie Centra materiálového výzkumu FCH VUT v Brně v rámci projektu NPU. V současné době je zapojena též do projektu Interreg ČR-SK. V průběhu řešení disertační práce se ing. Byrtusová podílela mimo jiné též na výukových aktivitách (Praktikum z biochemie, Seminář a praktikum oboru MA) a rovněž se podílela formou konzultování na vedení studentských závěrečných prací. Dosažené výsledky byly prezentovány formou 4 publikací v recenzovaných časopisech (2x časopis s IF 2x recenzovaný časopis) a rovněž formou 9 příspěvků na mezinárodních konferencích a konferencích s mezinárodní účastí konaných v ČR a SR. Ing. Byrtusová je komplexní flexibilní osobnost s výraznou schopností jak týmové práce, tak i vedení lidí, s řadou teoretických i praktických zkušeností v oblasti práce s mikroorganismy, fermentačních technologií, zpracování a valorizace odpadů a analýzy metabolitů. Dokázala se adaptovat v průběhu poměrné krátkého času na podmínky práce v mezinárodním týmu a dosáhnout velmi kvalitní výsledky. Důležitý je i její pozitivní přístup k práci i k lidem, odvaha a flexibilita, což je zřejmě základem pro velmi dobré uplatnění ing. Byrtusové v odborné praxi v ČR i v zahraničí. Získané výsledky zadaného tématu byly shrnuty ve zdařilé a rozsáhlé disertační práci, která dokumentuje komplexní a současně tvůrčí přístup k práci, vysokou odbornou úroveň a přehled ing. Byrtusové ve studované tématice. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a v souladu s platnou legislativou doporučuji, aby byla disertační práce přijata k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení byla ing. Daně Byrtusové udělena vědecká hodnost Ph.D.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Kráčmar, Stanislav

PRODUCTION OF BETA-GLUCANS AND OTHER POLYSACCHARIDES BY YEAST AND MICROALGAE“ „STUDIUM PRODUKCE BETA-GLUKANŮ A DALŠÍCH POLYSACHARIDŮ POMOCÍ KVASINEK A MIKROŘAS“ Školitel: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Předložená dizertační práce je psána v jazyce anglickém v rozsahu 130 stran a řeší významnou problematiku jak z hlediska chemického, tak ve vztahu k lidskému organismu. Je psaná na výborné jazykovou úrovní, s pěknou formální úpravou, vyskytují se jen drobnosti, které nikterak neovlivňují a nesnižují kvalitu vědecké práce. Dizertační práce sestává z 9 kapitol dle klasického členění s Úvodem, Teoretickou částí, Cíly, Výsledky a diskuzí, Závěry, Seznamem literatury, Přílohami, Životopisem a přehledem publikačních aktivit autorky. Abstrakty v jazyce anglickém a českém, vystihují řešenou problematiku, jsou správně formulovány, mají metodický, materiálový a výsledkový charakter (upozorňuji na drobnou připomínku „První část experimentu...“, ale o druhé, popř. dalších se již nezmiňujete). Klíčová slova jsou dostačující, odpovídající a vycházejí z cílů a obsahu práce. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku fotoautotrofních mikroorganismů, kvasnic a mikrobiálních polysacharidů, jejich zdrojů a využití ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Kapitola je napsána na vysoké úrovni, přehledně a k této části nemám připomínek. Experimentální část zaměřena na zdroj materiálu, chemikálie, mikroorganismy, kultivační média, růst mikroorganismů, extrakcí karotenoidů, chlorofylu a ergosterolu a jejich stanovení HPLC, izolací phycobiliproteinů, metodami stanovení FAMEs, stanovení obsahu glukanu v kvasnicích a hubách enzymatickou metodou, stanovení obsahu glukanu v obilných zrnech enzymatickou metodou, Izolací paramylonových granulí od Euglena gracilis, stanovení celkových uhlohydrátů v řasové biomase, FTIR, Izolace exopolysacharidů a exoglykolipidů, V kapitole se nacházejí drobné chyby; ne zcela správné vyjadřování hmotnostních jednotek (např. g/l, vs. g/L..g.l-1 a další!), vše mělo být v rozsahu celé práce jednotné. Cíle práce jsou formulovány stručně a výstižně do 4 dílčích úkolů, po prostudování práce mohu konstatovat, že byly splněny. Kapitola Výsledky a diskuze je psána přehledně a srozumitelně, text je podporován vhodnými a přehlednými tabulkami, grafy a obrázky. Rovněž v této části si dovoluji na správné vyjadřování hmotnostních jednotek, v rozsahu celé práce jsem nezaznamenal vyjádření, co znamenají odchylky průměrů, zdali jde o S.D. nebo S.E., také u desetinných míst jejich počet, ve statistice se zpravidla uvádí tyto odchylky od průměru o 1 řád výše, musíme brát ohled na opakovatelnost a reprodukovatelnost. U některých obrázků chybí autorství. V rámci diskuze k tomuto tématu pokládám dotaz – v jakých oblastech potravinářského průmyslu se glukany využívají a je z hlediska zdraví člověka je podávat? Závěry dizertační práce jsou správně interpretovány a mohou sloužit pro další zkoumání problematiky v oblasti teorie a praxe, vycházejí z výsledků jednotlivých experimentů a vlastních zkušeností autorky. Literární přehled je tvořen 161 citacemi domácích a zahraničních autorů, v rozsahu celé práce je použita jednotná citace. Seznam použitých zkratek odpovídá uvedenému textu. Součástí dizertační práce jsou Publikační aktivity dizertantky, ve kterých prokazuje schopnost samostatně tvořit a vědecky pracovat. Závěr Předložená dizertační práce Ing. Dany Byrtusové splňuje po stránce vědecké, obsahové a formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecko-akademické hodnosti. Na základě uvedeného navrhuji, aby Ing. Daně Byrtusové byla po úspěšné obhajobě udělena akademická hodnost Ph.D. ve Studijním programu Chemie a technologie potravin, Studijním oboru Potravinářská chemie. V Brně dne 30.7. 2020 prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Navrhovaná známka

Kovalčík, Adriána

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 129244