BYSTRICKÁ, K. Valorizace potravinářských odpadů v rámci schématu biorafinerie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
V rámci své bakalářské práce se studentka Klaudia Bystrická zabývala využitím odpadního pivovarského mláta jakožto substrátu pro biotechnologickou výrobu bakteriálních polyesterů. Studentka se své bakalářské práci věnovala velmi zodpovědně a aktivně, zapojila se nejen do realizace samotných experimentů, ale také se spolupodílela na návrhu jednotlivých experimentů. Výsledky získané v rámci bakalářské práce jsou součástí většího experimentální celku, který je řešen v rámci projektu H2020 s řadou partnerů z celé Evropy. Při vypracování textové části bakalářské práce prokázala studentka velice dobrou schopnost formulace odborného textu. Výsledkem je pak velice zdařilá a čtivě napsaná bakalářská práce, která splňuje všechny formální i kvalitativní nároky kladené na bakalářské práce realizované na FCH VUT. Na základě výše uvedeného doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Studentka Klaudie Bystrická se ve své bakalářské práci zabývá problematikou valorizace potravinářských odpadů v rámci schématu biorafinerie se zaměřením na pivovarnické mláto. V teoretické části práce nás seznamuje s polyhydroxyalkanoáty, extrémofilními mikroorganismy, valorizací potravinářského odpadu, s lignocelulosovým materiálem jako takovým a následnou produkcí PHA na tomto substrátu. Teoretická část je dostatečně obsáhlá, pouze bych vzhledem k tématu práce volila opačný sled kapitol. Kladně hodnotím množství a kvalitu použitých literárních zdrojů. V rámci experimentální části práce se věnuje jednotlivým typům hydrolýzy a následné charakterizaci získaných hydrolyzátů, kdy následně získaná data vhodně porovnává s literaturou. Mimo to optimalizuje reakční podmínky využívaného enzymového koktejlu za účelem navýšení obsahu sacharidů. V kombinaci s detoxifikací materiálu vedoucí ke snížení inhibičního efektu by mohlo dojít k dalšímu zefektivnění procesu. Po charakterizaci hydrolyzátů se studentka zaměřila na samotnou biotechnologickou produkci PHA a vhodně diskutuje naměřená data, kdy reflektuje i výsledky z literatury pro jednotlivé bakteriální kmeny a typy předúprav. Nejdůležitější poznatky experimentální části bakalářské práce jsou správně zformulovány v závěru. Všechny definované cíle práce byly splněny, i přes drobné připomínky je práce na velmi dobré úrovni, a proto ji hodnotím stupněm A. Připomínky: - Pivovarské mláto bylo podrobeno mj. kvalitativní analýze, v abstraktu uvádíte pouze kvantitativní analýzu. - Granule PHA nejsou pokryté fosfolipidovou vrstvou. - Nenavazují Vám podkapitoly třetí a čtvrté úrovně (např. po 2.5.1 následuje 3.4.4.1). - Chybí specifikace použitých pufrů (citrátový, acetátový) – pH, koncentrace.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Logické členění práce | B |
eVSKP id 138821