POKORNÁ, M. Probiotika pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Ve své diplomové práci se Bc. Martina Pokorná věnovala studiu probiotických bakterií, a to se zaměřením na dětskou výživu. Cílem práce byl především vývoj a charakterizace doplňků stravy s obsahem vhodných probiotických bakterií. Studentka všechny stanovené cíle zadání splnila. Při psaní teoretické části prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Během řešení experimentální části práce pak zvládla velmi široké spektrum různých metod. Projevila tedy značné laboratorní dovednosti i velmi dobré organizační schopnosti při plánování jednotlivých časově náročných experimentů. Po celou dobu projevovala rovněž velký zájem o studovanou problematiku. Pracovala aktivně, samostatně a pečlivě. Postup práce a výsledky průběžně konzultovala a podílela se i na plánování jednotlivých experimentů. Dále dokázala dosažené výsledky své práce přehledně zpracovat a velmi dobře komentovat. Výsledky práce budou rovněž publikovány na mezinárodní konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Diplomová práce Bc. Martiny Pokorné se zabývá probiotiky pro dětskou výživu. Práce je sepsána na 97 stran a je klasicky členěna na 8 kapitol a přílohy. Problematika dané tématiky byla zpracována v 17-stránkové teoretické části s využitím řady odborné literatury. Rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. V časově náročné experimentální části práce se studentka zabývala nejdřív testováním viability využívaných probiotických bakterií simulací průchodu trávícím traktem, dále pak analýze využití různých typů technik (enkapsulace, lyofilizace) a přídavků extraktů pro zvýšení viability probiotik zatížených trávením. Byly navrženy kombinace nevhodnějších kmenů, které se použijí v navrženém doplňku. Studentka také ověřila přítomnost daných bakteriálních kmenů pomocí molekulárních technik, konkrétně PCR v reálném čase. Byla využita obdivuhodná řada metod od mikrobiologických přes analytické až po molekulární techniky (enkapsulátor, lyofilizátor, spektrofotometr, plynová chromatografie, PCR, elektroforetické metody). Na závěr byl navržen doplněk stravy pro děti v různých doporučených formách a také senzoricky otestován. Vytýčené cíle předložené diplomové práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 113487