Modelování síťové komunikace v prostředí OPNET IT Guru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je popsat modelování síťové komunikace na konkrétním síťovém provozu s reálným zatížením. Vybraný model sítě se přibližuje skutečné síťové topologii telekomunikačního operátora poskytujícího síťové služby pro své zákazníky. Blíže se zde seznámíme s funkcemi významných směrovacích protokolů EIGRP a BGP a budeme se věnovat jejich konfiguraci na vybraných síťových zařízeních. Směrování v síti bude analyzováno v jednotlivých projektových scénářích s použitím vybraných směrovacích protokolů. Pro protokol BGP bude uplatněno v samostatném scénáři směrovací pravidlo na upřednostnění konkrétní síťové cesty při směrování k destinaci, což je obvyklý případ technologie síťového inženýrství. Také problematice virtuálních privátních sítí je věnována pozornost v individuálním scénáři, kde se pro oddělení sítí s různou důvěryhodností použije specifické síťové zařízení Firewall s následným zavedením IP tunelingu pro šifrovanou komunikaci mezi vybranými síťovými entitami v topologii. Simulace síťové komunikace je zaměřena na odezvu FTP služby, časovou prodlevu Ethernetu, propustnost páteřních linek a na průběh komunikace ve vybraných scénářích. Výstupem práce je analýza dosažených výsledků, porovnání grafů a zhodnocení zadaných simulačních parametrů.
The aim of this work is to describe modeling of network communication with the given network performance and load. The selected model of network approaches the real network topology of a telecommunication operator that provides network services for the customers. We take a closer look on the functions of the significant network protocols EIGRP and BGP and we also will focus on their configuration on the selected network devices. Routing in the network will be analyzed in the individual project scenarios with a use of selected routing protocols. Routing policy will be enforced for a BGP protocol in a separate scenario with an aim to prefer a concrete routing path to the destination, which is a common case of traffic engineering. The issue of virtual private networks is also taken into a consideration in an individual scenario, where there is Firewall as a specific network device used for separation of networks of a different trustworthiness and a following introduction of IP tunneling for an encrypted communication among the selected network entities within the topology. Simulation of the network communication is aimed on the response of FTP service, time delay of Ethernet, throughput of backbone links and communication flow in the targeted scenarios. The output of this work deals with the analysis of the achieved results, comparison of graphs as well as evaluation of the determined simulation parameters.
Description
Citation
MAZÁK, A. Modelování síťové komunikace v prostředí OPNET IT Guru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Vajsar, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Číka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Růčka (člen)
Date of acceptance
2012-06-13
Defence
1) Rozeberte možnosti směrovacích protokolů v IP sítích a uveďte, proč jsou dle Vašeho názoru právě Vámi dva navržené nejpoužívanější.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO