Návrh a realizace planárních mikrovlnných obvodů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je orientována na problematiku planárních mikrovlnných obvodů, konkrétně směrových odbočnic a mikrovlnných děličů výkonu. Jsou v ní zmíněny mikrovlnné obvody, poté jsou podrobněji rozebrány směrové odbočnice a mikrovlnné děliče výkonu, jejich druhy, vlastnosti, princip činnosti a návrh. Dále je v práci uveden konkrétní návrh, simulace a optimalizace hybridní kruhové směrové odbočnice pracující na kmitočtu 1,5 GHz a Wilkinsonův dělič výkonu na pracovním kmitočtu 1,5 GHz. Tyto dva mikrovlnné obvody jsou poté prakticky vyhotoveny, proměřeny a jejich změřené průběhy porovnány s průběhy získanými simulací. Obvody byly navrhovány jako přípravky pro práci studentů, od čehož se odvíjí velikost daných obvodů, stínicí krabička, N – konektory apod.
The bachelor‘s thesis deals with planar microwave circuits especially directional couplers and microwave power dividers. First, the thesis describes about microwave circuits and directional couplers and then about power dividers microwave. Types, properties, principles of operation and design of these circuits are described in more detail. Further, the work is devoted to the specific design, the simulation and the optimization of the hybrid ring directional coupler divider and Wilkinson’s divider operating at the frequency 1.5 GHz. Those two microwaves circuits are fabricated and the measured results are compared with simulated results. The circuits will be used in a student's laboratory.
Description
Citation
ŠAMOŘIL, L. Návrh a realizace planárních mikrovlnných obvodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) Ing. Juraj Gazda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO