Řízení elektromechanické soustavy s lineárním motorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Predložená diplomová práca sa zaoberá všeobecným princípom fungovania elektrických pohonov a konštrukciou synchrónneho elektrického motora. Obsahuje porovnanie lineárneho motora s rotačným motorom s prevodovkou a venuje sa konštrukcii lineárneho motora. Bližšie sú opísané bežné typy lineárnych pohonov na trhu. Ďalej sa diskutuje popis veličín synchrónneho rotačného motora pomocou komplexorov, Clarkovej a Parkovej lineárnej transformácii rovníc. Je vysvetlený princíp vektorovo orientovaného riadenia elektrického pohonu. Je ukázaný spôsob prevodu parametrov konkrétneho lineárneho motora na rotačné ekvivalenty, ktoré slúžia ako vstupy pre model. K modelu je navrhnutá bloková schéma riadenia na žiadané translačné posunutie a vyhodnotená kvalita regulácie. Na záver je predložená simulácia priebehov skúmaných veličín pri zmene parametrov lineárneho motora, ktoré nastávajú v prevádzke.
The submitted Master’s thesis deals with the general principle of the electric drives’ functioning and with the construction of a synchronous electric motor. A comparison of a linear drive and a rotary drive with rack and pinion system is provided, as well as an overview of common type linear drives. A mathematical model of a rotary synchronous motor, the Clark’s and Park’s transformation and the principle of vector control is explained. A method of the linear parameters’ conversion to the rotary equivalents is demonstrated. A block diagram to motor control is designed. The control quality is tested by various criteria. Lastly, there is a simulation provided on how the changes of motor’s parameters affect the control quality.
Description
Citation
JUDINYOVÁ, K. Řízení elektromechanické soustavy s lineárním motorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Němec, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Petr Honzík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-08-25
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO