Optické pojítko

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o návrhu optického pojítka. Cílem práce byla také jeho praktická realizace a úspěšné odzkoušení. Přenosový signál je nízkofrekvenční v rozsahu 20 až 15 kHz a uvažovaná délka spoje je přibližně 200 m. Nejprve je v práci proveden teoretický rozbor problematiky. Pak je popsán návrh a samotná realizace zařízení. V závěru je provedeno měření a zhodnocení parametrů. Spojení jsem řešil pomocí laserového paprsku, který je modulován kmitočtovou modulací. Tento optický signál je převeden na přijímači pomocí fotodiody typu PIN zpět na elektrický signál. Poté dojde k jeho demodulaci a zesílení. Jako frekvenční modulátor a demodulátor jsem použil smyčku fázového závěsu. Tu realizuje obvod typu CMOS 4046. Výsledkem práce je správně fungující zkonstruované zařízení. Slouží pro přenos řečového a zvukového linkového signálu. Vykazuje dobré vlastnosti, které splňují zadání. Spojení je možné použít i ve venkovním prostředí díky použití krytu. Případný dosah komunikace může být i vyšší než 200 m.
Master's thesis treat of optical connection. The aim of this work was also the practical implementation and successful testing. Communications signal is low frequency in the range of 20 to 15 kHz and intended length of the coupling is approximately 200 m. The first is the work carried out theoretical analysis issues. Then is described the design and implementation of its own facility. In conclusion, the measurement is done and evaluate the parameters. I have dealt the optical connection with using a laser beam that is modulated frequency modulation. This optical signal is converted in the receiver using a PIN photodiode (type PIN) back to the electrical signal. Then there is the demodulation and amplification. The frequency modulator and demodulator is phase lock loop. It realizes the type of circuit CMOS 4046. The work is designed properly functioning equipment. It serves for the transmission of speech and audio signal line. It has good properties that match the criteria. The connection can be used outdoors due to the use of cover. The scope of communication may be even greater than 200 meters
Description
Citation
HORÁK, J. Optické pojítko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Káňa (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Jaký je dosah realizovaného zařízení? Jakým způsobem byla vyhodnocena činnost zařízení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO