Lokalizace pomocí aplikace určené pro platformu Java ME využívající GPS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvoření MIDletu schopného přijímat data z externího GPS modulu připojeného k mobilnímu telefonu přes rozhraní Bluetooth a tato data ve vhodné podobě prezentovat uživateli. V teoretické části práce je popsán navigační systém GPS, jeho historie, parametry a jednotlivé části. Dále je zde popsán systém Bluetooth, protokol NMEA 0183, geodetický systém WGS 84 a programovací jazyk Java a jeho část Java ME. Data jsou z GPS modulu přijata ve formátu NMEA 0183 a jsou dále zpracovávaná tak, že z nich vyčteme relevantní údaje, jako jsou aktuální zeměpisná poloha, nadmořská výška, rychlost, počet viditelných satelitů a přesnost určení zeměpisné polohy a nadmořské výšky. Uživateli bude umožněno uložit si svoji aktuální polohu a k ní přidat krátký popis. MIDlet rovněž bude umožňovat uložení polohy hledaného bodu a k tomuto bodu bude uživatele navigovat. MIDlet byl vyvíjen ve vývojovém prostředí aplikace Netbeans s vývojovým balíčkem (SDK) od firmy Nokia určené pro platformu Symbian OS s60 3. edice FP1, který obsahuje s60 emulátor a s60 MIDlet pro kompilaci v telefonu. Vytvářený MIDlet se bude skládat ze tří hlavních částí. První část bude zobrazovat základní parametry polohy, jako jsou zeměpisná poloha, nadmořská výška, rychlost, přesnost určení polohy a nadmořské výšky, datum a čas. Druhá část bude uživatele informovat o směru severu a jeho aktuální zeměpisné poloze. Třetí část bude zobrazovat směr k zadanému bodu a vzdálenost k němu.
The task of the Master's thesis has been to develop the MIDlet, which is able to receive data from an external GPS module via Bluetooth. Data are received in the NMEA 0183 format and are processed to extract longitude, latitude, elevation, velocity, number of visible satellites and measurement accuracy of longitude, latitude and elevation. Users have a possibility to save their actual location with a short description to the cell phone’s memory. The MIDlet is also able to save a user defined way-point and navigate to this way-point. The MIDlet itself was developed in the Netbeans IDE with a software development kit (SDK) made by Nokia company. This kit is designed for the Symbian OS s60 3rd edition FP1, which contains a s60 emulator and a s60 MIDlet for a direct compilation in the cell phone. The MIDlet is made of three main parts. The first part shows a longitude, latitude, elevation, velocity, longitude and latitude measurement accuracy, date and time. The second one shows a direction of north, latitude and longitude. The last one shows a direction to the selected way-point and a distance to this location. In theoretic part of the thesis there are described the GPS navigation system, Bluetooth system, geodetic system WGS 84 and programing language Java and its part Java ME.
Description
Citation
FIGURNY, R. Lokalizace pomocí aplikace určené pro platformu Java ME využívající GPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Václav Pfeifer, Ph.D. (člen) Ing. Michal Skořepa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Je vytvořený kód použitelný i pro mobilní telefony s jiným profilem API? Jaká byla přesnost měření? Jak jste určoval přenost měření (na základě jakého algoritmu)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO