Detekce logopedických vad v řeči

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a realizací softwarového nástroje pro detekci logopedických vad v řeči. Jelikož je třeba odhalit logopedické vady v řeči co nejdříve, je tento nástroj zaměřen na mluvčí dětského věku. Úvodem text popisuje teorii vytváření řeči, modelování vytváření řeči pro její číslicové zpracování, fonetiku, logopedii a základní logopedické vady v řeči. Dále jsou popsány použité metody pro extrakci příznaků, pro segmentaci slov na hlásky a pro klasifikaci příznaků do tříd vadné a správné výslovnosti. V závěru textu jsou uvedeny výsledky testování vybraných metod. K rozpoznání logopedických vad v řeči jsou použity algoritmy pro extrakci příznaků MFCC (Melovské kepstrální koeficienty) a PLP (Perceptivní lineární predikce). Segmentace slova na hlásky je provedena pomocí metody sledování rozdílnosti příznaků. Extrahované příznaky hlásky jsou klasifikovány do tříd vadné nebo správné výslovnosti jednou z testovaných metod rozpoznání vzoru. Pro klasifikaci příznaků jsou testovány metody k-NN (Algoritmus k-nejbližších sousedů), SVM (Algoritmy podpůrného učení), ANN (Umělé neuronové sítě) a GMM (Smíšené Gaussovy modely).
The thesis deals with a design and an implementation of software for a detection of logopaedia defects of speech. Due to the need of early logopaedia defects detecting, this software is aimed at a child’s age speaker. The introductory part describes the theory of speech realization, simulation of speech realization for numerical processing, phonetics, logopaedia and basic logopaedia defects of speech. There are also described used methods for feature extraction, for segmentation of words to speech sounds and for features classification into either correct or incorrect pronunciation class. In the next part of the thesis there are results of testing of selected methods presented. For logopaedia speech defects recognition algorithms are used in order to extract the features MFCC and PLP. The segmentation of words to speech sounds is performed on the base of Differential Function method. The extracted features of a sound are classified into either a correct or an incorrect pronunciation class with one of tested methods of pattern recognition. To classify the features, the k-NN, SVN, ANN, and GMM methods are tested.
Description
Citation
PEŠEK, M. Detekce logopedických vad v řeči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Izabela Krbilová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
- Vysvětlete jak dochází ke zpětnému přepočtu chyby v jednotlivých vrstvách u neuronové sítě se zpětným šířením chyby (backpropagation) ? - Proč ve vztahu (5.8) pro výpočet energie je uvedena 1/2 ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO