Měření přenosových a imitančních charakteristik aktivních obvodových prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o aktivních obvodových prvcích a návrhu metod pro měření některých parametrů těchto prvků. V úvodní části se práce zabývá obecnou klasifikací prvků používaných v elektronických obvodech, ideálních a skutečných zdrojích proudu a napětí. Dále jsou uvedeny základní parametry a vlastnosti uváděné výrobcem v katalogovém listě pro aktivní prvky MAX435, OPA660, AD844 a prvku MAA741, který patří již do historie IO. Hlavní pozornost je věnována aktivním obvodovým prvkům se zdroji proudu řízenými proudem CCCS (Current Controlled Current Source) a vysokorychlostnímu monolitickému zesilovači AD844 (high speed monolithic operational amplifier). V práci je popsána metoda pro zjištění vybraných parametrů aktivních prvků s CCCS. Zkoumané parametry byly frekvenční charakteristiky proudového přenosu, vstupní impedance a výstupní impedance. Navrhnutá metoda byla ověřena počítačovou simulací na již zmíněných aktivních prvcích pomocí programu PSpice. Výsledky společně s popisem jsou shrnuty ke konci práce. V poslední části práce bylo provedeno reálné měření dle navrhnuté metody na prvku AD844 a výsledky porovnány s příslušnými simulacemi. Nejprve však byla zhotovena deska plošných spojů pomocí programu EAGLE, na které se samotné měření uskutečnilo.
This diploma work deals with active circuit elements and proposals of methods for measuring of some parameters of these elements. In the opening part the work deals with general classification of elements used in electronic circuits, ideal and real current sources and power supplies. Further there are stated basic parameters and characteristics presented by producers in a catalogue sheet for active elements MAX435, OPA660, AD844 and MAA741 element which already belongs to the history of IC. Main attention is paid to active circuit elements with current sources driven by CCCS (Current Controlled Current Source) and AD844 (high speed monolithic operational amplifier). In the work there is described a method for determining of selected parameters of active elements with CCCS. Examined parameters were frequency characteristics of current transfer, input impedance and output impedance. The proposed method was verified by a computer simulation on above mentioned active elements by means of PSpice software. Findings along with the description are summarized at the end of the work. In the closing part of the work there is undertaken a real measure of AD844 element based on the proposed method and the findings are compared with particular simulations. However, at first a flat connection board was made by means of EAGLE software and then the measure was performed on it.
Description
Citation
MAREK, P. Měření přenosových a imitančních charakteristik aktivních obvodových prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
- Uveďte Vámi zjištěný celkový náhradní model obvodu AD844, který zahrnuje jeho základní parametry a srovnejte výsledek s modelem užívaným v simulačních programech. - Proč nebyla pvyužita proudová sonda?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO