Ochrana bezdrátových sítí poskytovatelů internetu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce může sloužit jako příručka pro budoucího poskytovatele Wi-Fi sítí v nelicencovaných pásmech 2,4GHz a 5GHz. Je dobrým nástrojem k pronikání do oblasti bezdrátových technologií a jejich zabezpečení. Čtenář se může se řídit návrhem sítě a vyvarovat se chyb, které jsou v práci uvedeny. Text by se neměl stát nástrojem nebo návodem pro případné útočníky, ale měl by být impulzem pro menší poskytovatele, kteří svoje sítě provozují i v dnešní době nezabezpečeny. V úvodu práce je důkladně rozebrána problematika Wi-Fi sítí, které mají v součastné době velký význam, protože dokážou dostat internetové připojení do oblastí, kde by to jinak nebylo možné. Je popsán základní postup pro plánovaní Wi-Fi sítí a legislativa, kterou je nutné při výstavbě a podnikání dodržet. Velikým nedostakem Wi-Fi sítí je jejich nebezpečnost, protože spojení je bezdrátové a útočníci mají mnoho možností jak tito sítě napadnout. Z tohoto důvodu je velmi důležité aby navržena Wi-Fi síť byla co nejvíc zabezpečena a odolávala útokům útočníků. Bohužel existuje mnoho sítí, které nejsou zabezpečeny vůbec, nebo jejich zabezpečení je jen částeční. Takovéto sítě jsou velmi často napadány útoky a to z důvodu získání bezplatného přístupu do internetu a nebo poškození konkurence. V textu jsou uvedeny možné útoky na Wi-Fi sítě, které může útočník použít pro přístup do internetu, nebo pomocí nich zničit hardware v síti a způsobit poskytovatelovi velké finanční ztráty. V textu je dále navržena a zrealizovaná síť v malé obci. V této síti jsou implementovány bezpečnostní nástroje na základě zkušeností z praxe. Jsou v ní také uskutečněny a graficky znázorněny testy výkonnosti, a testy zabezpečení ověřené jednotlivými druhy útoků na síť.
This master’s thesis can be used as the guidebook for Wi-Fi networks provider in non-licensed zones 2,4GHz and 5GHz. It is good tool to understand wireless technology area and its protection. Reader can follow network design and avoid mistakes that are mentioned in work. This text shouldn’t be a tool or a guide for possible attackers, but an impulse for small providers who provide their networks in unsecured form. In the opening chapter of my work, matters of Wi-Fi networks are thoroughly analyzed. As they are able to get internet connection in a lot of inaccessible places, they are considered to be crucial for the present times. The basic procedure describing Wi-Fi planning is written in thesis and also its legislative that has to be strictly observed. The big disadvantage is riskiness of the wireless connection that allows attackers to attack network in many ways. For mentioned reason it is very important to take utmost account of Wi-Fi network’s security and attack resistance. Unfortunately a lot of networks are either secured partially or unsecured at all. These types of networks are frequently attacked in order to get “free” Internet access or because of competitors fight. In the text below we can find possible Wi-Fi attack forms using by attackers to get Internet access or destroy network hardware what can cause big financial loss to providers. I described design and realization of little-town network using safety tools implementation based on my experience. For that purpose I implemented benchmark tests in graphics as well as practical format.
Description
Citation
ŽIŠKO, R. Ochrana bezdrátových sítí poskytovatelů internetu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Stručně objasněte hlavní důvody nebezpečnosti WEP. Popište metody ustanovení klíčů ve standartu WPA2. Co je předpokladem úspěšného útoku na síť zabezpečenou pomocí WEP? Co bylo důvodem realizace sítě? Řešila se problematika skrytých uzlů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO