Softwarová podpora výuky kryptosystémů založených na eliptických křivkách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zaměřením na kryptografii založenou na eliptických křivkách se skládá ze čtyř hlavních částí. První část poskytuje přehled o základních kryptografických a matematických pojmech. Klíčovým bodem této práce je druhá část, ve které jsou podrobně popsány mechanismy sčítání dvou bodu na eliptické křivce a přičtení bodu k sobě samému nad různými tělesy. Na tomto mechanismu je založena prakticky celá problematika. Ve třetí části jsou uvedeny nejznámější algoritmy a protokoly určené k výměně klíčů, šifrování a digitálnímu podpisu. Cílem této práce je navržení softwaru pro podporu výuky. Tento materiál je vytvořen jako webová prezentace, ve které jsou popsány teoretické základy a hlavní vlastnosti kryptosystémů založených na eliptických křivkách. Celá problematika je podpořena praktickou ukázkou výpočtů příkladů, jsou zde i příklady pro samostatnou práci. Jako doplnění jsou připraveny java aplety, které umožňují interaktivní možnost vyzkoušení si základních parametrů křivek, nebo ověření výpočtů
The master‘s thesis is focusing on cryptography based on elliptical curves consists of four main parts. The first part provides an overview of the basic cryptographic and mathematical concepts. A key element of this work is the second part which are described in detail the mechanisms of counting two points on elliptic curve and counting point to themselves over the various fields. On this mechanism is based almost the entire issue. In the third section provides the best-known algorithms and protocols for key exchange, encryption and digital signature. The goal of this paper is to devise software to support teaching. This material is created as a web presentation, which described the theoretical foundations and the main characteristics of cryptosystems based on elliptical curves. The whole issue is supported by practical examples of calculations examples, there are also examples for independent work. Additionally, java applets are prepared that allow an interactive opportunity to try the basic parameters of curves, or verify the calculations.
Description
Citation
SZTURC, J. Softwarová podpora výuky kryptosystémů založených na eliptických křivkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Pust, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Proč je v tabulce v práci text v angličtině? Co je to grupa?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO