Rostlinné polysacharidy a jejich význam v potravinářském průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V práci jsou popsány literární poznatky o rostlinných polysacharidech, jejich vlastnosti a struktury, modifikace, změny, jejich biosyntézy a izolace a především jejich význam v potravinářském průmyslu. Větší pozornost byla věnována škrobu a celulose zejména kvůli jejich modifikacím a významné úloze při využití těchto látek v potravinářství. Pro pochopení dějů a jejich celkového významu bylo nutné věnovat se tématu od začátku – tedy i stavbě rostlinné buňky a následně syntézám, především fotosyntéze, kterými monosacharidy a polysacharidy vůbec vznikají.
Some findings about plant polysaccharides, their characteristics and structures, modifications, changes, their biosynthases, isolationes and primarily their importance in food-stuff industry are the subject matter of this review. Because of their modifications and because of the significant role they play in food-processing industry it is focused on starch and cellulose. For better understanding of whole meaning it was necessary to attend to the theme from the initiation – mainly the cell structure and then syntheses, especially photosynthesis, ways that are monosaccharides and polysaccharides generated.
Description
Citation
KLANICOVÁ, B. Rostlinné polysacharidy a jejich význam v potravinářském průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-24
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Světlík: Co jsou to cyklodextriny a jak se dělí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO