Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Urbanistická koncepce se inspirovala rozdrobenou strukturou původní zástavby Starého Brna a jeho vnitrobloky. Objekt je vizuálně rozdělen do pěti hmot, čímž odpovídá měřítku okolní zástavby. Parter (určen obchodům, restauraci, sálu, a vstupům k bytům a kancelářím) a 2. NP objektu jsou opticky odděleny od vyšších pater objektu určených pro bydlení. Mají velkoplošná prosklení. Fafáda hmot pro bydlení (3.-7. NP) je v bílé omítce, která prosvětluje prostory vzniklé mezi hmotami, propletené strukturou balkonů a teras. Výrazným prvkem na fasádě je arkýřové okno, vystupující 35 cm před líc fasády a tvořící tak výtvarný prvek jak vlastní hmotou tak stínem, který vrhá. Ve vnitrobloku je umístěn multifunkční kulturní sál.
Urbanism conception is inspirated by fragmented structure and courtyards of Staré Brno. The house is dividend into five blocks, which corresponds with scale of surrounding built-up area. First floor (shops, restaurant, multicultural hall, entrances to the apartments and the office) and second floor (Office), they are separated from higher floors with apartments. First and second floors have large-formated glass. Living part (from third to seventh floor) has white facade which gives sunlight to areas between blocks. Bay windows is significant element on facade. It stands out above the surface 35 centimeters. It makes structure and shadows on facade. The multicultural hal lis placed in courtyard.
Description
Citation
PÁRALOVÁ, B. Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jiří Knesl (předseda) Ing. arch. Oldřich Bajger (člen) Ing.arch. Pavel Klein (člen) doc. Ing. arch. Jan Hrubý, CSc. (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-05-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO