Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Řešení projektu spočívá v hledání konceptu v širších souvislostech. Nejedná se standardní městskou proluku a je proto žádoucí při řešení překročit hranice parcely a zamyslet se nad fungováním v souvislosti s celým blokem a jeho okolím. Nově navržený objekt blok uzavírá a vytváří tak novou uliční čáru v budoucí pěší zóně ulice Křížová. Vyplňuje proluku, která je již dlouho trnem v oku. Průchod pasáží umožňuje prostup do vnitrobloku, který se stává klidným místem k odpočinku. Dům je rozdělen na tři samostatné jednotky, což skýtá možnost fázování projektu při jeho výstavbě. Celý objekt je v přízemí pohledově spojen parterem, v němž se nacházejí funkce dotvářející příjemný ráz města a života v něm. Jsou to obchody a služby. Směrem do dvora je situována kavárna s výhledem na městský park ve vnitrobloku. Ve dvou objektech se nacházejí v druhém patře kancelářské prostory. V horních patrech jsou pak bytové jednotky. Objekt se snaží na své okolí reagovat nejen svojí hmotou, která je, jak již bylo zmíněno dělena na 3 části, ale i každý dům zvlášť v rámci fasády je plastický. Pravidelný rastr okenních otvorů skrývá hru okenních rámů. Dva typy oken se střídají v okenních otvorech v závislosti na typu místnosti, kterou prosvětlují.
The concept of this project consists in the wider context of site. It is not a ussual gap site so my intention is to consider its borders and make the building work in relationship with its surroundings. Newly designed building closes the city blok and defines a street line for the future pedestrian zone of the Křížová street. It fills in the gap site which has been inappropriate in the city context for a long time. A way through is proposed to enter the courtyard. It is conceived as a calm place for relaxation. The building is separated in three parts. This enables to divide the construction in several phases. Each part has its own entrance. The ground floor is visually linked to the parterre. The functions essential for the pleasant nature of the city life are situated in here. This means shops and services. Towards the courtyard cafe is situated. It overlooks the city park of the country yard. Two objects contain offices in the second floor. In the upper floors are located residential units. The building responds to its surroundings not only by its mass. It is, as mentioned above, divided in three parts. But each house has a plastic fasade as well. A regular grid of window openings plays the game of window frames. Two types of windows are alternating in the window openings, depending on the type of room they illuminate.
Description
Citation
KLIMEŠOVÁ, J. Městský polyfunkční dům na ulici Křížová, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Jiří Knesl (předseda) Ing. arch. Oldřich Bajger (člen) Ing.arch. Pavel Klein (člen) doc. Ing. arch. Jan Hrubý, CSc. (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-05-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO