Retrodirektivní anténní pole

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V první části této práce je shrnuta základní teorie retrodirektivních anténních polí a jejich jednotlivých částí – antén a směšovačů. Dále je uveden krátký přehled možností využití retrodirektivních anténních polí k přenosu informace. Druhá část práce se zabývá návrhem konkrétního retrodirektivního pole. Návrh začíná sestavením modelu anténního pole v programu MATLAB. Poté je zvolena vhodná struktura pro další návrh. Dále jsou navrženy a v programu Ansoft Designer analyzovány jednotlivé části retrodirektivního anténního pole – flíčková anténa, směšovač, dolní propust a pásmová zádrž, slučovač signálů a Wilkinsonův dělič výkonu. Pro analýzu antény je použit také program CST Microwave Studio. Další část práce se zabývá realizací jednotlivých bloků retrodirektivního anténního pole a měřením jejich parametrů.
In the first part of this thesis a basic theory of retrodirective antenna arrays and their particular parts – antennas and mixers is summarized. Further, there is a basic summary of possibilities for an usage of retrodirective antenna arrays for an information transmission. The second part deals with the concrete retrodirective antenna array design. The design starts with creation of an antenna array model for MATLAB software. Then a suitable structure for further design is chosen. Further, particular parts of retrodirctive antenna array – a patch antenna, a mixer, a low-pass filter, a bandstop filter, a signal combiner and a Wilkinson power divider are designed and analyzed in Ansoft Designer software. For the patch antenna analysis also CST Microwave Studio software is used. The following part deals with the realization of particular parts of the retrodirecive antenna array and its parameters measuring.
Description
Citation
ŠINDLER, P. Retrodirektivní anténní pole [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Puskely, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen) prof. Ing. Dušan Kocur, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO