Metody pro analýzu vlastností přenosových vedení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rešerší dostupné literatury v oblasti teorie přenosových vedení a ověření možnosti simulace dějů na těchto vedeních pomocí vhodného simulačního programu. Zpočátku jde o seznámení s parametry a ději, které charakterizují vedení a jsou důležité pro pochopení dané problematiky. Tyto parametry jsou následně měřeny a srovnávány s průběhy ze simulací programem PSpice. V další části práce je čtenář seznámen se základy reflektometrie a možnostmi detekce poruch na přenosových vedeních a to jak pomocí základních reflektometrických metod TDR a FDR, tak i dalších metod OTDR, MSR a PD-FDR. Pro metody TDR, FDR a MSR byly provedeny experimentální měření se zaměřením na určení polohy různých typů poruch na testovaném vedení.
This work focuses on a search of available literature on the theory of transmission lines and verify the possibility of simulation processes on these lines using a suitable simulation program. Initially, for the introduction to the parameters and the phenomenon that characterize the line and are important for understanding the issue. These parameters are then measured and compared with traces from the simulation in program PSpice. In another part of the work, the reader is familiar with the basics of reflectometry and fault detection capabilities on transmission lines with the basic reflectometry methods TDR and FDR, as well as with other methods of OTDR, MSR, and PD-FDR. For the TDR, FDR and MSR methods were made experimental measurements with a view to determining the position of the various types of faults on the tested leadership.
Description
Citation
ŽŮREK, D. Metody pro analýzu vlastností přenosových vedení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Puskely, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. (člen) prof. Ing. Dušan Kocur, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO