Lineární jednotka s hydraulickým pohonem pro robot s paralelní kinematickou strukturou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Úkolem této diplomové práce je návrh konstrukce lineární jednotky s hydraulickým pohonem pro robot s paralelní kinematickou strukturou. V první části je uveden historický vývoj robotů s paralelní kinematickou strukturou. Také jsou zde popsány rozdíly mezi jednotlivými stroji s touto strukturou a je provedeno jejich srovnání se stroji se sériovou kinematickou strukturou. V druhé části práce je proveden návrh hydraulického pohonu. Navržené jednotky jsou uspořádány do podoby hexapodu. Také je zde obsažen návrh možného řešení uchycení hydraulického pohonu k platformě a bázi. K diplomové práci jsou přiloženy výkresy vybraných částí a celé sestavy navrhnutého zcela nového hydromotoru. Dále je přiloženo blokové schéma hydraulického obvodu.
This thesis deals with new construction of hydraulic linear drive for paralell kinematics structures of robots. In the first section provides a historical development of robots with this structures. There are also described differences between each machine with this structures and compares them with machines with linear structures. In the second section is made a proposal of hydraulic actuator. Designed actuators are arranged into hexapod. There is also included a proposal of possible solutions to fixing hydraulic actuator to platform and base. This thesis include drawings of selected parts and drawing of a whole set of new designed hydraulic actuator. It is included a block diagram of the hydraulic circuit.
Description
Citation
PETRUŠKA, B. Lineární jednotka s hydraulickým pohonem pro robot s paralelní kinematickou strukturou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hosnedl, CSc. (předseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (místopředseda) doc. Ing. Viera Poppeová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO