Optický zesilovač v laboratorní výuce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámit čtenáře s uplatněním a využití optických zesilovačů EDFA v optických přenosech, provést zapojení a praktické otestování, včetně výkonových měření na zesilovači. Cílem práce je také navrhnout využití optického zesilovače v laboratorní výuce k předmětu Optické sítě. Práce stručně seznamuje s problematikou datových přenosů po optických vláknech se zaměřením na využití optických zesilovačů. Jsou zde popsány základní vlastnosti optických přenosových tras, struktura přenosové trasy s optickým zesilovačem a důvody použití optických zesilovačů. Jedna celá kapitola je věnována dělení optických zesilovačů. Zesilovače mohou být děleny dle umístění v přenosové trase na výkonové zesilovače, in-line zesilovače a předzesilovače, nebo dle použité zesilovací technologie na vláknové zesilovače s dotací, polovodičové optické zesilovače a ramanovské optické zesilovače. Jsou zde také popsány faktory ovlivňující účinnost optických zesilovačů, jako je šum a úroveň saturovaného výkonu. Jsou zde také popsány různé typy optických zesilovačů od dvou výrobců. Z těchto zesilovačů byl vybrán EDFA zesilovač CzechLight Amplifier od firmy Optokon, který bude využit pro laboratorní úlohu v předmětu Optické sítě. V této práci je také zmíněno využití EDFA optických zesilovačů v optických přenosových trasách. Tyto zesilovače mohou být využity v telekomunikačních přenosových systémech, i pro přenos dat na velké vzdálenosti. Využití najdou v WDM přenosových systémech a také v rozvodech kabelové televize po optických vláknech až ke koncovým uživatelům. Praktické měření bylo provedeno na optickém zesilovači CLA-PB01F. V přenosové trase byl umístěn útlumový článek a byla měřena závislost výstupního výkonu signálu na vstupním výkonu. V rozmezí vstupních hodnot udávaných výrobcem byl zesilovací průběh lineární. Laboratorní úloha, pro předmět Optické sítě, je zaměřena na seznámení studentů s problematikou optických EDFA zesilovačů a na praktické měření se zesilovačem CLA-PB01F. Studenti získají základní teoretické znalosti dané problematiky a ověří si funkčnost optického zesilovače na konkrétním příkladě. Tato práce je určena všem, kdo se chtějí seznámit s optickými zesilovači, jejich vlastnostmi a možností jejich využití v optických přenosových trasách.
The aim of this thesis is to introduce to reader the application and use of optical EDFA amplifiers in optical transmission and to show wiring and practical test, including measurements on amplifier. The aim of this thesis is to propose the use of optical amplifier in laboratory practice for subject Optical networks. The thesis briefly introduces the problems of data transmissions through optical fibers with a focus on the use of optical amplifiers. The basic characteristic of optical transmission paths and the reasons for the use of optical amplifiers are described here. One entire chapter is devoted to distinction of optical amplifiers. Amplifiers can be divided according to location in the transmission path to the booster, in-line and pre-amplifiers and according to the used of amplifying technology to optical amplifiers with subsidies, semiconductor optical amplifiers and Raman optical amplifiers. The factors affecting the efficiency of optical amplifiers, such as noise and the level of saturated power are mentioned here too. The different types of optical amplifiers from the two producers are also described. From these amplifiers was chosen EDFA CzechLight Amplifier from Optokon to be used for the laboratory exercise in the subject of Optical networks. The use of EDFA optical amplifiers in optical transmission lines is mentioned here too. These amplifiers can be used in telecommunications transmission systems and for data transmission over long distances. They will find use in WDM transmission systems and cable TV distribution through the optical fiber to the end users. Practical measurements were performed on optical amplifier CLA-PB01F. In the transmission route was located attenuator and the dependence of output power to input signal power was measured. The amplification course was linear in the range of input values provided by the manufacturer. Laboratory exercise for the subject of Optical networks is aimed at preacquaintance of students with problems EDFA optical amplifiers and practical measurements with the optical amplifier CLA-PB01F. Students acquire basic theoretical knowledge of the issue and verify the functionality of optical amplifiers on a specific exercise. This work is destined for all who wish to get basic knowledge of optical amplifiers, their characteristics and possibilities of their use in optical transmission lines.
Description
Citation
ŠUSTR, P. Optický zesilovač v laboratorní výuce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
1. Ve výčtu typů optických zesilovačů se neobjevuje pojem soliton. Můžete říci oč se jedná? 2. Je správný výraz "dotovaný"nebo "dopovaný" z hlediska dopantů polovodičů? 3. Považujete výklad Coarse WDM v seznamu zkratek jako "obyčejný" za správný?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO