Vliv teplotního režimu vytvrzování slitin typu Al-Si na mechanické vlastnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práca sa zaoberá vplyvom režimu vytvrdzovania, konkrétne rýchlosťou ochladzovania, na mechanické vlastnosti hliníkovej zliatiny AlSi7Mg0,3. Testovacie vzorky boli po rozpúšťacom žíhaní ochladzované do vody s rôznou teplotou a precipitačne vytvrdené. Na tepelne spracovaných vzorkách boli vykonané skúšky ťahom, meranie tvrdosti a pozorovanie mikroštruktúry.
The aim of this thesis is influence of precipitation hardening regime, specifically quench rate, on mechanical properties of aluminium alloy A356 (AlSi7Mg0.3). Samples were after solution treatment quenched into water with different temperatures and age hardened. Tensile strength tests, hardness tests and microstructure observations were done after heat tretment.
Description
Citation
LETOVANEC, J. Vliv teplotního režimu vytvrzování slitin typu Al-Si na mechanické vlastnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Martin Balcar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-10-23
Defence
Bakalář Juraj Letovanec v úvodu obhajoby své diplomové práce seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Dále popsal problematiku vytvrzování slitin hliníku a plynule přešel na prezentování výsledků, kterých dosáhl při svém experimentu. Práce byla prezentována digitálně promítacím zařízením a byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci bylo přistoupeno ke čtení posudků práce a student byl následně vyzván ke zodpovězení otázek oponenta. Dále zkušební komise vedla se zkoušeným studentem diskuzi k tématu diplomové práce a byly vzneseny tyto dotazy a připomínky: - Není sledovaný rozdíl teplot užitých kokil příliš malý? - Proč musí být ve slitině Al-Si precipitáty a co to znamená precipitát? - Proč jsou mechanické hodnoty lepší při nižších teplotách ochlazování? - Jak vypadala měřící tyč pro měření tvrdosti? S kým jste konzultoval měření tvrdosti z hlediska správnosti měření? - Jaký je vliv na mechanické hodnoty, pokud přetrhnete zkušební tyč neobráběnou ( v litém stavu) a obráběnou? - Proč nedošlo k vyřazení tyčí s vadou na lomové ploše? - Mohl zvolený způsob ohřívání kokil ovlivnit vaše výsledky? - Bude mít teplota taveniny vliv na DAS? Student na vznesené dotazy odpověděl aktivně a dotazy vedené k objajobě práce byly ukončeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO