Simulátor GateCycle a jeho aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavná náplň tejto práce je oboznámenie so softvérom GateCycle od spoločnosti General Electric a jeho následná aplikácia na simulovanie industriálneho parného kotla produkujúceho 120 t pary za hodinu. Dizajn práce je vo forme výučbového materiálu, ktorý môže byť použitý vo výuke predmetu procesného inžinierstva zameraného na simulačné softvéry. Prvá časť práce je venovaná krátkej teórii o simulačných softvéroch a uvádza niekoľko najznámejších procesných inžinierskych simulačných programov. Druhá časť je napísaná formou GateCycle manuálu. V krátkosti predstavuje pracovné prostredie a rozhranie softvéru, demonštruje ako vytvoriť a spustiť simulačný model, zadať vstupné dáta a vytvoriť reporty. Tretia časť práce je praktická, vybraný industriálny parný kotol je prezentovaný a následne je vybudovaný jeho simulačný model. Táto časť je vytvorená vo forme príručky „krok za krokom“ vysvetľujúcej ako vytvoriť model kotla a aké dáta boli zadané do jednotlivých procesných aparátov. Kotol je simulovaný v 3 režimoch, využívajúc zemný plyn, ťažký vykurovací olej, či dechtovú vykurovaciu zmes ako palivo a je prevádzkovaný za mierne rozličných procesných podmienok. V závere sú vypočítané spotreby paliva porovnané s reálnymi prevádzkovými dátami a je vyhodnotená presnosť výpočtov softvéru GateCycle v týchto konkrétnych prípadoch.
The major goal of this thesis is to get acquainted with General Electric Company GateCycle software and its subsequent application to simulate an industrial steam boiler producing 120 t of steam per hour. Thesis is designed in a form of teaching material which might be used in process engineering course focused on the simulation software. The first part of the thesis is dedicated to brief theory about simulation software and lists a few of the most well-known process engineering simulation programs. The second part is written in a form of GateCycle manual. It shortly introduces software workspace and interface, demonstrates how to build and run a simulation model, supply input data and make reports. The third part is practical, selected industrial steam boiler is presented and subsequently its simulation model is built. It is designed in a form of “step-by-step” guide explaining how to set up the boiler model and what data are input into specific process apparatus. Boiler is simulated in 3 regimes, using either natural gas, heavy fuel oil or tar heating oil as a fuel and it operates in slightly various process conditions. In the end, calculated fuel consumptions are compared to real operating data and accuracy of GateCycle software calculations is evaluated in these specific cases.
Description
Citation
SVOBODA, A. Simulátor GateCycle a jeho aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-10-23
Defence
Na otázky oponenta bylo zodpovězeno plném rozsahu. Otázky komise: Jak byla zadána výhřevnost do softwaru. Otázky komise: zadána manuálně, pro ZP počteno na základě složení Bylo uvedeno složení spalin na výstupu kotle v DP. Odpověď: Nebylo uvedeno v DP. Jak jste stanovil výhřevnost/spalného tepla paliva? Odpověď: Nebylo počítáno v rámci DP. Jaký je přínos DP Odpověď: Přínosem je tutoriál pro výuku. Příklad simulovaného je vlastní? Odpověď: Příklad z průmyslu. Jak jste se seznámil s ostatními programy. Odpověď: Z internetu a ze školení. Znáte začlenění použitého kotle? Odpověď: Tato informace nebyla sdělena od dodavatele. Kam byste zařadil tento typ kotle: Odpověď: spalovacího kotle Jak jste stanovil referenční teplotu. Odpověď: Stanoveno 0.01 °C důvodu konvergence programu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO