Hashovací funkce - charakteristika, implementace a kolize

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hašovací funkce patří mezi prvky moderní kryptografie. Jejich úkolem je na vstupu očekávaná data převést do unikátní bitové posloupnosti. Hašovací funkce jsou používány v mnoha aplikačních oblastech, jako je ověřování integrity zpráv, autentizace informací, jsou používány v kryptografických protokolech, ke komparaci dat a dalších aplikacích. Cílem diplomové práce je charakterizovat hašovací funkce, popsat jejich základní vlastnosti a využití. Dále se zaměřit na jednu hašovací funkci, konkrétně MD5, a tu náležitě popsat. Popsat její konstrukci, bezpečnost a možnosti útoků na tuto funkci. Posledním úkolem je tuto funkci implementovat a implementovat i kolize na ni. V úvodních kapitolách je v práci popsána základní definice hašovací funkce, jsou popsány vlastnosti, jaké by funkce měla mít, zmíněny metody, kterými je možné předcházet jejich kolizím a zmíněny oblasti, ve kterých se hašovacích funkcí využívá. Další kapitoly jsou zaměřeny na charakteristiky druhů hašovacích funkcí. Těmito druhy jsou základní hašovací funkce postavené na základních bitových operacích, dokonalé hašovací funkce a kryptografické hašovací funkce. Po dokončení charakteristiky hašovacích funkcí se dále věnuji praktickým záležitostem. Je popsán základní vzhled a ovládání programu, na který navazuje postupné popisování jednotlivých jeho funkcí, které jsou i dostatečně teoreticky vysvětleny. V dalším textu je popsána funkce MD5, kde se věnuji její konstrukci, bezpečnostním rizikům a samotné implementaci. Jako poslední navazuje kapitola, týkající se samotných útoků na hašovací funkce, ve které je popsána metoda tunelování hašovací funkce, metoda útoku brutální silou a slovníkový útok.
Hash functions belong to elements of modern cryptography. Their task is to transfer the data expected on the entry into a unique bite sequence. Hash functions are used in many application areas, such as message integrity verification, information authentication, and are used in cryptographic protocols, to compare data and other applications. The goal of the master’s thesis is to characterize hash functions to describe their basic characteristics and use. Next task was to focus on one hash function, in particular MD5, and describe it properly. That means, to describe its construction, safety and possible attacks on this function. The last task was to implement this function and collisions. The introductory chapters describe the basic definition of hash function, the properties of the function. The chapters mention the methods preventing collisions and the areas were the hash functions are used. Further chapters are focused on the characteristics of various types of hash functions. These types include basic hash functions built on basic bit operations, perfect hash functions and cryptographic hash functions. After concluding the characteristics of hash functions, I devoted to practical matters. The thesis describes the basic appearance and control of the program and its individual functions which are explained theoretically. The following text describes the function MD5, its construction, safety risks and implementation. The last chapter refers to attacks on hash functions and describes the hash function tunneling method, brute force attack and dictionary attack.
Description
Citation
KARÁSEK, J. Hashovací funkce - charakteristika, implementace a kolize [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Vondra, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Jaká z hašovacích funkcí je v součastné době možno považovat za nejbezpečnější? Jakým způsobem může útočník zvládnout "zasolení" haše? Bylo by možné do Vaší aplikace přidat útoky na SHA?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO