Příprava cvičení pro dolování znalostí z báze dat - klasifikace a predikce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce na téma "Příprava cvičení pro dolování znalostí z báze dat - klasifikace a predikce" pojednává o nejčastěji používaných metodách klasifikace a predikce. Mezi metody klasifikace byly zahrnuty asociační pravidla, Bayesovské klasifikace, genetické algoritmy, metoda nejbližšího souseda, neuronové sítě a rozhodovací stromy. Metody predikce obsahují lineární a nelineární regresi. V práci je podrobně shrnuta problematika rozhodovacích stromů a je zde detailně popsán algoritmus pro tvorbu rozhodovacího stromu včetně jednotlivých vývojových diagramů. Navržený algoritmus pro tvorbu rozhodovacího stromu je testován dvěma testy prostřednictvím dat stažených z internetových stránek. Výsledky jsou vzájemně porovnány a jsou popsány rozdíly mezi oběma implementacemi. Práce je napsaná tak, aby čtenář po jejím přečtení získal představu o jednotlivých metodách a postupech při dolování znalostí z báze dat, jejich výhodách, nevýhodách a problematice, která je s nimi úzce spjatá.
My master's thesis on the topic of "Design of exercises for data mining - Classification and prediction" deals with the most frequently used methods classification and prediction. There are association rules, Bayesian classification, genetic algorithms, the nearest method neighbor, neural network and decision trees on the classification. There are linear and non-linear prediction on the prediction. This work also contains a summary of detail the issue of decision trees and a detailed algorithm for creating the decision tree, including development of individual diagrams. The proposed algorithm for creating the decision tree is tested through two tests of data dowloaded from Internet. The results are mutually compared and described differences between the two implementations. The work is written in a way that would provide the reader with a notion of the individual methods and techniques for data mining, their advantages, disadvantages and some of the issues that directly relate to this topic.
Description
Citation
MARTINÍK, J. Příprava cvičení pro dolování znalostí z báze dat - klasifikace a predikce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Káňa (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO