Dálkový sběr dat po silových vedeních

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci na téma „Zabezpečení dálkového sběru dat po silových vedeních“ jsou v prvé řadě rozebrány vlastnosti silových vedení a jejich charakteristika. Dále se dostaneme k přiblížení technologie PLC, její vlastnosti, a využití. Zjistíme, kde vzniká rušení a šum v energetických sítích a v důsledku toho vybereme nejvhodnější modulaci a protichybové kódovaní pro použití v souvislosti s PLC. V další části si probereme možnosti autentizace, navrhneme bezpečný způsob autentizace pro dálkový sběr dat po silových vedeních a zaměříme se na obranu proti útokům. Praktická část se zabývá simulací a měřením rušení při komunikaci úzkopásmových PLC modemů firmy Modemtec. Dále se zabývá dlouhodobým testováním energetické sítě a její vliv na rychlost přenosu mezi PLC modemy. Rozebrán je i vliv PLC modemů na primární parametry energetické sítě. Prozkoumány jsou i pakety posílané při komunikaci.
The subject of this paper is „remote data acquisition over the power lines“. The first part is engaged in characteristics of power lines. The other part considers PLC technology, its properties and usage. Base on disturbance and noise in power grid is chosen optimal modulation technique and error handling for PLC. The next part describes options of authentication. It has been designed secure way of authentication for data collection over power lines and attack-resistance is considered as well. Practical purpose is dedicated to simulations and noise measuring during communication of narrowband PLC modems. It deals with long-term power grid testing and its influence on transmission rate between PLC modems and also with the influence on primary parameters of power grid. Packets are investigated during communication as well.
Description
Citation
NEUSCHL, M. Dálkový sběr dat po silových vedeních [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
- Proč se pásmo od 100 Hz do 30 MHz jeví jako nejlepší pro využití PLC komunikace? - Z jakého důvodu je impuzní šum považován za nejnebezpečnější a jaký vliv má na PLC komunikaci? - Co je to flikr a jak se projevuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO