Webové aplikace s ohledem na přístupnost

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Komplexnost diplomové práce spočívá v podání teoretických základů, kterým se věnují kapitoly 1 až 3. V těchto kapitolách jsou vysvětleny pojmy přístupný web, handicapovaný uživatel a jejich souvislosti. Zmíněny jsou hlavní výhody a důvody vytváření přístupných webů. Kapitola se dále věnuje handicapovaným uživatelům, kteří s přístupností webových stránek souvisí. Nachází se zde rozdělení uživatelů do několika skupin podle daného handicapu a jejich dopadů na přístupnost k webovým stránkám. V kapitole 2 jsou popsány metodiky tvorby přístupného webu, česká a zahraniční pravidla, standardy a zákonné úpravy. Jsou zde uvedeny zástupci jak zahraničních (WCAG, Section 508), tak i českých (Blind Friendly Web, Pravidla pro tvorbu přístupného webu) pravidel přístupného webu. Třetí kapitola se zabývá systémem přístupné webové aplikace elektronického obchodu. Vysvětlen je zde pojem elektronický obchod, jeho výhody a nevýhody, základní funkce. V této kapitole jsou dále nastíněny základní pravidla psaní kódu webových stránek, která jsou prakticky využita u tvorby přístupné webové aplikace elektronického obchodu. Blíže je specifikován značkovací jazyk XHTML, skriptovací programovací jazyk PHP, databázový systém MySQL a kaskádové styly CSS. Výsledkem praktické části diplomové práce je webová aplikace elektronického obchodu, tvořená s ohledem na problematiku přístupnosti webových stránek. Aplikace je přístupná na stránkách http://www.xandy.cz/tmp/, její samotnou realizací a popisem použitých pravidel přístupnosti se zabývá čtvrtá kapitola.
This master’s thesis deals with problems of the web applications with respect to accessibility. At first it describes accessibility of the web pages. There are mentioned main reasons and initiatives for making accessible web pages. The first chapter is also aims to handicapped users. The handicapped users are separated to groups according to their handicap and impacts on accessibility of the web pages. The second chapter presents methodics of the accessible website, Czech and foreign rules and lawful orders. The foreign (WCAG, Section 508) and the Czech (Blind Friendly Web and Pravidla pro tvorbu přístupného webu) representatives of the rules are introduced in the next part of this chapter. The idea of the accessible web application – electronic shop - is presented in the third chapter. There are subscribed the conception of electronic shop, advantages and disadvantages and main functions. In the next part of this chapter there are mentioned the primary rules of the writing the source code of the web pages which are used during the creating of the accessible web application of the electronic shop. Closely there are introduced scripting language PHP, database system MySQL and Cascading Styles Sheets (CSS). The part of the master’s thesis is a mentioned accessible web application of the electronic shop. The presentation is placed on http://www.xandy.cz/tmp/ and presents the accessible web system with the respect to accessibility. Creation and description of this web application is mentioned in the last fourth chapter.
Description
Citation
KŘÍŽ, T. Webové aplikace s ohledem na přístupnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-10
Defence
Kde je bezpečnostní slabina vaší webové aplikace? Nápověda: předpokládejte provoz na hostingu s vypnutou direktivou magic_quotes_gpc. Popište princip techniky Post / Redirect / Get. Proč a kde by ve vašem řešení měla být aplikována?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO